Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

‘Ook één glas alcohol per dag is niet gezond’

Wie dacht dat een wijntje per dag weinig kwaad kan, komt helaas bedrogen uit. Eén glas alcohol per dag drinken is al schadelijk voor onze gezondheid, zo blijkt uit een overzichtsstudie op basis van gezondheidsgegevens van 600.000 drinkers uit 19 landen die vandaag in het Britse wetenschappelijke tijdschrift The Lancet is verschenen.

Advies Gezondheidsraad

De onderzoekers raden aan de adviezen voor gezond alcoholgebruik te verlagen, zo meldt de Volkskrant. Bij ons in Nederland adviseert de Gezondheidsraad sinds 2015 al niet meer dan de consumptie van één glas alcohol per dag. In landen als de Verenigde Staten, Canada en Zweden is het advies om maximaal veertien glazen per week te drinken. In Spanje en Roemenië gaat het zelfs om twintig glazen per week, zo bericht nos.nl.

Hart- en vaatziekten

De overzichtsstudie richt zich voornamelijk op de risico’s op hart- en vaatziekten. Hierover waren de meningen tot nu toe nog verdeeld. Op de vraag of gematigde alcoholconsumptie wel of niet ‘een beetje goed’ is voor hart en bloedvaten, lieten de onderzoekers duidelijk weten dat dit níét het geval is.

Voor de overzichtsstudie zijn de resultaten uit 83 individuele studies tussen 1964 en 2010 verzameld. Bij de studie zijn meer dan honderd universiteiten en universitaire ziekenhuizen betrokken, waaronder het Rotterdamse Erasmus MC.

Eerder onderzoek

Maar hoe komt het dan dat uit studies in het verleden wel een positief effect is gebleken bij gematigd drankgebruik? Volgens co-auteur Trudy Voortman, voedingswetenschapper bij het Erasmus MC, valt er op die onderzoeken wel het een en ander af te dingen. In de Volkskrant legt ze bijvoorbeeld uit dat de groep niet-drinkers vrijwel altijd bestond uit veel voormalige drinkers die vanuit gezondheidsoogpunt gestopt waren met het nuttigen van alcohol. Niet zo gek dus dat zij er qua gezondheid slechter aan toe waren dan de gematigde, gezonde drinkers.

Voedingshoogleraar Jaap Seidell, verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam, stelde in 2015 mede de Nederlandse alcoholrichtlijnen op. “Deze bevindingen onderstrepen wat wij al zeiden. Drinken is heus gezellig, maar voor je gezondheid moet je het niet doen,” zo laat hij aan de Volkskrant weten.

Het moge duidelijk zijn: ‘gezond drinken’ bestaat dus niet, als je het vraagt aan gezondheidswetenschappers.

Bronnen | The Lancet, volkskrant.nl, nu.nl en nos.nl

Foto | iStock

Ook leuk en interessant om te lezen

Bekijk ook

Creatief met groen: stylist Romeo Sommers laat zien hoe je een boeket met mais maakt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden