Margriet logo
Onderzoek: dít zou de oorzaak zijn van trombose na een vaccinatie met AstraZeneca Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Onderzoek: dít zou de oorzaak zijn van trombose na een vaccinatie met AstraZeneca

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat het AstraZeneca-vaccin de zeer zeldzame bijwerking trombose heeft. Dit kwam vaak in het nieuws voorbij, maar hoe deze bijwerking precies ontstond dat was niet duidelijk. Inmiddels denken wetenschappers de oorzaak te hebben gevonden voor de kans op trombose na een prik met AstraZeneca.

Volgens een woordvoerder van AstraZeneca blijft de kans op bloedstolsels na een coronabesmetting groter dan de zeldzame bijwerking na een vaccinatie.

De oorzaak van trombose na een prik met AstraZeneca

Eerder dit jaar bleek er een mogelijk verband te zijn tussen het AstraZeneca-vaccin en een ernstige bloedafwijking, waardoor bloedstolsels (trombose) zouden kunnen ontstaan. Daarom werd in Nederland besloten het coronavaccin alleen nog voor 60- tot en met 64-jarigen te gebruiken. Dat er mogelijk een verband was tussen de zeldzame bijwerking trombose en een prik met AstraZeneca dat werd wel vastgesteld, maar wat de precieze oorzaak was niet. Tot nu. Wetenschappers uit Wales en de Verenigde Staten stellen namelijk dat het mogelijk komt doordat een eiwit in het bloed wordt aangetrokken door een belangrijk onderdeel in het vaccin.

Lees ook: Dit zijn de verschillen tussen gewone trombose en vaccin-trombose

Virus in de bloedbaan

Normaal gesproken komt het vaccin in een spier terecht, maar soms kan een deel ook in de bloedbaan komen. In dit geval bestaat er een kans dat het vaccin een bepaald eiwit in het bloed aantrekt en dat kan in zeldzame gevallen een reactie van het immuunsysteem veroorzaken. Dit zou ervoor zorgen dat de antistoffen het algemene verkoudheidsvirus dat in het vaccin zit aanvallen. En dat zou dus kunnen leiden tot trombose klachten.

Hoewel het waarschijnlijk is dat dit de oorzaak is voor trombose na een prik met AstraZeneca moet hier volgens de wetenschappers nog wel verder onderzoek naar worden gedaan. Het is bijvoorbeeld nog niet duidelijk waarom sommige mensen vatbaarder zijn voor deze bijwerkingen dan anderen.

Bron | RTL Nieuws
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden