Onderzoek bloedbank: ‘Helft besmette donoren merkte (bijna) niets van corona’
Veel mensen die het coronavirus hebben opgelopen, denken dat ze ‘gewoon’ verkouden zijn of wijten hun klachten aan hooikoorts. Dat concludeert bloedbank Sanquin na onderzoek onder besmette donoren die het coronavirus hebben gehad.
Bij 3437 mensen testte de bloedbank of zij over antistoffen beschikten, wat bij 239 van hen het geval was. Die antistoffen maken alleen mensen die het virus gehad hebben aan.
Coronaklachten
Elf procent van de besmette donoren heeft helemaal geen klachten ervaren, 27 procent had alleen heel lichte klachten. Een iets groter percentage, namelijk 41 procent, gaf aan wel last gehad te hebben van geur- of smaakverlies.
Nog opvallender is dat bijna de helft (48 procent) van de besmette donoren die dachten het virus níet gehad te hebben, wél klachten rapporteerde. "Ze ervaren meestal wel klachten, maar denken bijvoorbeeld last te hebben gehad van verkoudheid of hooikoorts," schrijven de onderzoekers van Sanquin.
Lees ook: Aantal nieuwe besmettingen óndanks meer testen gedaald
Laten testen
Dat is gevaarlijk, zeggen de onderzoekers van de bloedbank. Dat zo veel van de besmette donoren zelf niet wisten dat ze het virus hebben, kan namelijk betekenen dat mensen lang rondlopen zónder dat ze weten besmettelijk te zijn. Het benadrukt ook nogmaals waarom het zo belangrijk is om je gezondheidsklachten te laten testen bij de GGD. Ook zeggen ze dat het essentieel is dat mensen zonder klachten wel meewerken aan het bron- en contactonderzoek van de GGD.
Tegenovergestelde
Overigens ziet de bloedbank dit ook vaak tegenovergesteld gebeuren. Van de bloeddonoren die zelf dachten het coronavirus gehad te hebben, had slechts twintig procent ook daadwerkelijk antistoffen. Bij hen waren de klachten dus wel veroorzaakt door een ‘gewoon’ griepvirus, een verkoudheid of hooikoorts. Ook dat is volgens de bloedbank niet zonder risico’s: deze donoren zouden onterecht kunnen denken dat ze nu immuun zijn voor het virus.
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.
Bron | NU
Beeld | iStock