Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Onderzoek: ‘Besmette mensen zónder symptomen hebben net zoveel virusdeeltjes in hun lijf’

Ook mensen met heel milde klachten kunnen zich het best laten testen op het coronavirus. Nieuw onderzoek benadrukt nog eens hoe belangrijk dat is. Onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat mensen die geen of maar minimale klachten hebben, net zoveel virusdeeltjes in hun lichaam hebben als mensen die doodziek zijn.

Dat is de conclusie van een nieuwe Zuid-Koreaanse studie die deze week verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA Internal Medicine.

Asymptomatische corona

Hoeveel mensen precies coronavirus hebben zonder symptomen, is moeilijk te zeggen. Dat komt vooral omdat veel van deze mensen niet getest worden. Onderzoeksresultaten laten uiteenlopende percentages zien. Achttien procent tot meer dan tachtig procent van alle besmettingen zou asymptomatisch verlopen. Over de hoeveelheid virusdeeltjes in het lijf van mensen zonder symptomen, was nog weinig duidelijkheid. Terwijl die virusdeeltjes essentieel zijn bij de verspreiding van het virus. Ook daarover ontstond eerder verwarring, door uitspraken van de WHO.

Onderzoek

Het onderzoeksteam van Soonchunhyang University College of Medicine analyseerde 303 mensen tussen de 22 en 36 jaar. Alle deelnemers waren ongeveer op hetzelfde moment besmet geraakt met het coronavirus, bij hetzelfde evenement. Van alle proefpersonen hadden er 193 wel symptomen die passen bij het coronavirus. De overige 110 hadden die niet. Van die 110 zónder klachten, ontwikkelden er 89 nooit symptomen. De overige deelnemers kregen later wel wat milde klachten, maar waren niet hevig ziek. In dit geval zou dus dertig procent van alle besmette personen volledig asymptomatisch zijn.

Lees ook

Dít zijn de belangrijkste punten uit de persconferentie van 6 augustus

Virusdeeltjes

Om het aantal virusdeeltjes te onderzoeken, kregen de deelnemers regelmatig testen. Daarbij hielden de onderzoekers in de gaten of ze het coronavirus nog hadden. En vooral ook hoeveel virusdeeltjes ze bij zich droegen. Wat bleek: de mensen met atypische symptomen hadden die hele periode net zoveel klachten als de groep mensen die wél passende klachten had. Opvallend was wel dat mensen zonder symptomen iets eerder negatief getest werden voor het coronavirus, namelijk na zeventien dagen. Bij mensen met klachten was dat pas na gemiddeld 19,5 dagen.

Biologisch aannemelijk

Mensen zonder symptomen hebben een belangrijk aandeel in de verspreiding van het virus. Dat is volgens de wetenschappers de conclusie. Ze benadrukken wel dat ze hierbij enkel keken naar het aantal virusdeeltjes dat de de patiënten in hun lichaam hadden. Om de mate van verspreiding preciezer uit te zoeken, moet nog een vervolgonderzoek gedaan worden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Science Alert

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden