Margriet logo
Omikron, ommiekron of oomiekron: hoe spreek je de nieuwe variant eigenlijk uit? Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Omikron, ommiekron of oomiekron: hoe spreek je de nieuwe variant eigenlijk uit?

Tussen het slechte nieuws door, is het soms best lekker om het even over wat luchtigs te hebben, namelijk: de uitspraak van omikron. We horen het woord overal, maar hoe spreek je die nieuwe coronavariant nu eigenlijk uit?

Misschien heb je er tijdens het kijken naar de laatste persconferentie wel over nagedacht: hoe spreek je die nieuwe coronavariant nu precies uit? Het is ook best verwarrend, want iedereen doet het anders. Zo sprak demissionair premier Mark Rutte omikron tijdens de persconferentie uit als ‘ommiekron’, terwijl veel mensen juist ‘oomiekron’ zeggen.

Lees ook:
De omikronvariant: dit zijn de 5 nieuwe symptomen

Uitspraak omikron: waar ligt de klemtoon?

Om die verwarring voor eens en voor altijd de wereld uit te helpen, keek NU.nl naar het Griekse alfabet, waarin omikron de vijftiende letter is. Vroeger was er in dat alfabet nog een verschil tussen lange en korte klinkers, waardoor omikron niet alleen een ‘o’, maar soms ook een ‘oo’ was. Inmiddels bestaat alleen de lange ‘oo’ nog. En de klemtoon? Die ligt volgens Ton den Boon, hoofdredacteur van de Dikke Van Dale op de eerste lettergreep: OOmikron, dus.

Beeld | Getty Images

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden