Margriet logo
‘Nieuwe ronde, nieuwe kansen’: zo kijken jullie naar het nieuwe jaar Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

‘Nieuwe ronde, nieuwe kansen’: zo kijken jullie naar het nieuwe jaar

Na heel wat coronategenslagen in 2021, is het jaar eindelijk achter de rug. Tijd voor een nieuw jaar met positieve energie en mogelijkheden. Hoe kijken jullie naar het nieuwe jaar? Ga je met frisse moed 2022 in? Of zie je er juist tegen op?

Jaarlijks kampen meer dan een miljoen Nederlanders met een winterdip, waarbij januari eruit springt als een moeilijke maand.

De meest deprimerende dag van het jaar

Veel mensen hebben het in januari wat lastiger. Voor hen is januari een kleurloze maand, de vakantie en gezelligheid van de feestdagen zijn voorbij en het normale leven met vaste routines begint weer. Niet voor niets valt Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar, in januari.

Optimisme over 2022

Toch kijken veel mensen ook positief naar het nieuwe jaar: Ruim 37 procent van de ondernemers denkt komend jaar meer omzet te gaan behalen. Over 2021 lag die verwachting destijds een stuk lager: 18 procent. Daarnaast wordt er verwacht dat iedereen die dat wil eind januari zijn boosterprik heeft gehad. Hierdoor zijn we beter beschermd tegen de omikronvariant.

Sluimerende somberheid

“Om sluimerende somberheid tegen te gaan, is het goed om regelmatig te bewegen en je gevoelens te uiten. Tegen meerdere mensen. Dat er een groepje is waarop je terug kunt vallen, zorgt voor een prettig gevoel”, vertelt psycholoog Jean-Pierre van de Ven in Hart van Nederland.

Ook binnen de reisbranche is er optimisme. Reisbranche-voorzitter Frank Oostdam vertelt in De Gelderlander over het komende reisjaar. “Het afgelopen jaar was weer turbulent. Maar in 2022 zullen veel mensen geboosterd zijn en zal het aantal besmettingen wel weer dalen. Bovendien raken we steeds meer gewend aan deze situatie.”

Lees ook:
Last van een winterdip? Eet dít dan zo min mogelijk

Zo stappen jullie het nieuwe jaar in

Wij vroegen Margriet-lezeressen op onze Facebookpagina: ‘Ga je met frisse moed 2022 in? Of zie je er juist tegen op?’ Zo kijken jullie naar het nieuwe jaar:

Lezeres Milka de Waart heeft veel hoop voor het nieuwe jaar: “Een nieuw jaar, nieuwe kansen. Wie weet gaat het dit jaar lukken om mijn halfzusje in Australië voor het eerst te ontmoeten en te knuffelen.”

Charlotte Verhoeven laat 2021 het liefst achter zich en kijkt vooruit: “2021 was een jaar om snel te vergeten: mijn vader overleed, mijn man raakte door een ongeluk verlamd en revalideert nu. Van huis uit heb ik meegekregen: nieuwe ronde, nieuwe kansen. Dus 2022 wordt ons jaar!”

‘Ik laat me niet kisten’

“Ik ga gewoon het nieuwe jaar in en laat me niet kisten. Op 14 januari gaat alles weer open, houd ik mezelf voor”, vertelt Marij Wanten. Voor Cora de Groot is vooral het eerste deel van het nieuwe jaar lastig. Ze vertelt: “Ik zie vooral op tegen de eerste, somberste, maanden van het nieuwe jaar. Nu we zo weinig mogen, maakt dat het alleen maar erger.”

Tekst | Tara Beck
Bron | De Stentor, CBS
Beeld | Getty Images

RedactieGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden