Nieuw onderzoek: ‘Coronavirus kan schade aan nieren veroorzaken’
Bij het coronavirus denken we vooral aan longklachten, maar ook schade aan de nieren blijkt regelmatig voor te komen. Er kan door de infectie littekenweefsel in de nieren ontstaan, wat op langere termijn de nierfunctie van ex-COVID-patiënten kan beïnvloeden.
In het uiterste gevallen kan zelfs dialyse van de nieren essentieel zijn, door de schade veroorzaakt door het coronavirus. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van wetenschappers van het Radboudumc in samenwerking met RWTH Uniklinik Aachen in Duitsland, die ontdekten dat de niercellen een soort ‘virusfabriekjes’ worden.
Schade aan nieren door coronavirus
Dat het coronavirus flinke schade kan aanrichten in het lichaam, is in de afgelopen twee jaar al duidelijk geworden. Hoewel de meeste symptomen in eerste instantie lijken te komen vanuit de luchtwegen en longen, wordt ook de rest van het lichaam flink aangetast. Dit nieuwe onderzoek laat zien in hoeverre dat geldt voor de nieren. In de studie keken de onderzoekers naar nierweefsel van mensen die overleden zijn aan de gevolgen van het coronavirus, na een Intensive Care-opname. Dit weefsel bevat volgens de onderzoekers opvallend veel littekenweefsel: meer dan bij patiënten die met een andere luchtweginfectie op de IC terecht kwamen.
Gevolgen van nierschade
En dat littekenweefsel zorgt voor nierschade, wat de functie van de nieren significant kan verminderen en (ernstig) nierfalen kan veroorzaken. In dat laatste geval valt de zuiverende functie van de nieren weg, waardoor mensen aan de dialyse moeten om hun bloed te laten zuiveren. Eerder wees een Amerikaans onderzoek ook al uit dat de nierfunctie van mensen met milde coronaklachten ook een vergrote kans hebben op nierschade. De kans op ernstige nierproblemen is bij hen zo’n vijftien procent hoger dan bij mensen die niet door het virus getroffen worden.
Virusfabriekjes in de niercellen
Maar hoe ontstaat die ernstige schade aan de nieren bij het coronavirus? Komt het door het virus zelf, of door een ‘foute’ reactie van het immuunsysteem? Ook dat onderzochten de wetenschappers. Ze kweekten kleine mini-niertjes in het lab, gemaakt vanuit stamcellen. Die besmetten ze vervolgens met het coronavirus, om te zien wat er gebeurde. Daarbij bleek dat de littekens in de nieren ontstaan doordat de virusdeeltjes de niercellen binnendringen, en daar vervolgens een soort fabriekje van maken om nieuwe viruscellen te produceren. Daardoor raken de cellen aangetast, ontstaan er ontstekingen en die zorgen dan weer voor littekenweefsel en schade aan de nieren door het coronavirus.
Bron | Radboudumc
Beeld | Getty Images