Margriet logo
Niet meer wachten: vanaf volgende week kun je op meer plekken de boosterprik zonder afspraak halen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Niet meer wachten: vanaf volgende week kun je op meer plekken de boosterprik zonder afspraak halen

Duurt je ingeplande afspraak voor de boosterprik je te lang? Dan hebben we goed nieuws. De GGD laat weten dat je vanaf volgende week op nog meer plekken de boosterprik zonder afspraak kunt halen.

En dít moet je met je geplande afspraak doen als je toch eerder de prik haalt.

Boosterprik zonder afspraak halen

Volgens de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland is op bijna alle priklocaties van de GGD de vaccinatiecapaciteit en de priksnelheid de afgelopen periode zo snel vergroot, dat er nu meer plekken beschikbaar komen om je prik te halen. Ook zonder afspraak. Hierdoor kun je op dit moment al in Leeuwarden, Drachten en Venray een boosterprik halen zonder afspraak. Hier maakten enkele duizenden mensen in de afgelopen dagen al gebruik van. Vanaf zaterdag kan dit ook in Maastricht en vanaf volgende week kun je op nog veel meer plekken naar binnen wandelen voor een prik. Op welke andere locaties je vanaf volgende week kunt binnen lopen is nog niet bekend gemaakt.

Afspraak niet annuleren

Heb je al een afspraak staan, maar kun je eerder de prik zonder afspraak halen? Dan hoef je je geplande prikmoment niet te annuleren. Je kunt op de locatie aangeven dat je al een afspraak had, zodat de GGD deze uit het systeem kan halen.

Lees ook: Aha: zó lang duurt het gemiddeld voor je boosterprik werkt

Wachten met de prik

Ongeveer 1,1 miljoen mensen kunnen nu nog geen boosterprik halen, omdat ze de afgelopen tijd besmet zijn geraakt met het coronavirus of doordat ze recent hun laatste basisvaccinatie hebben gehad. In beide gevallen moet er een periode van 3 maanden tussen zitten voordat je de boosterprik kunt krijgen.

Boosterprik voor een geldig vaccinatiebewijs

Het demissionaire kabinet wil dat een vaccinatiebewijs vanaf 1 februari in Nederland een verloopdatum krijgt. Dit betekent dat je de boosterprik nodig hebt om na die periode alsnog een geldige QR-code te kunnen laten zien. Ook voor reizen binnen Europa krijgen vaccinatiebewijzen vanaf 1 februari een geldigheidsduur van negen maanden, waardoor je een boosterprik nodig hebt. Heb je je boosterprik gehad? Vergeet ‘m dan niet toe te voegen aan je vaccinatiebewijs.

Bron | RTL Nieuws, NU.nl
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden