Margriet logo
null Beeld

Niet klikken en direct verwijderen: RIVM waarschuwt voor phishing via sms

Krijg je een sms met een link om de CoronaMelder-app of CoronaApp te downloaden? Klik dan niet op de link die in het bericht staat. De sms komt namelijk niet echt van het RIVM, het gaat hier om phishing.

Daarvoor waarschuwt het Ministerie van Volksgezondheid op Twitter.

Sms van RIVM

Volgens het ministerie hebben zij meldingen gekregen van de sms’jes, die zogenaamd van het RIVM afkomstig zouden zijn. De afzender van het sms-bericht wordt weergegeven als het telefoonnummer 0800-1202. Dit is het landelijke telefoonnummer om een afspraak te maken voor een coronatest bij de GGD. Dit klopt echter niet; de berichten zijn niet verzonden door de Nederlandse overheid. Het ministerie raadt dan ook aan om niet op de link in de sms te klikken en het bericht direct te verwijderen van je telefoon.

Phishing

De link in het bericht brengt je ook niet naar de app-store waar je normaal gesproken een applicatie zou downloaden, maar linkt naar Whatsapp. Wanneer je wel op de link klikt, is de kans groot dat er persoonlijke gegevens zoals wachtwoorden of bankgegevens gestolen kunnen worden vanuit jouw telefoon. Vergelijkbare technieken, die dus onder de naam phishing vallen, worden ook regelmatig gebruikt in e-mails die zogenaamd van een bank, postbedrijf of de Belastingdienst zijn. Meer weten over hoe je je kunt beschermen tegen internetcriminelen? Dat lees je hier.

CoronaMelder

De app CoronaMelder is nog niet de downloaden op je telefoon. Pas op 17 augustus zal deze app beschikbaar zijn via de app-stores. Per 1 september wordt de app ingezet om het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD aan te vullen. Wanneer je in aanraking bent geweest met iemand die later het coronavirus blijkt te hebben, word je daarvan via de app op de hoogte gesteld. Het downloaden en gebruiken van de CoronaMelder-app is geheel vrijwillig, zegt gezondheidsminister De Jonge. Als je kiest de app te gebruiken, wordt er geen informatie over jou of je locatie opgeslagen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Twitter, Rijksoverheid

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 32 ligt in de winkel! In dit nummer vind je onder andere een uitgebreid interview met powervrouw Bibian Mentel, acht Japanse puzzels, een dossier oud en jong; wat kunnen we van elkaar leren? en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder extra verzendkosten.

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden