Margriet logo
null Beeld

Negatieve coronatest, maar nog wel klachten: mag je dan wel of niet naar buiten?

Heb je klachten, maar heb je wel een negatieve uitslag van je coronatest? Dan zou je volgens de RIVM meteen weer naar buiten mogen, de Rijksoverheid wil dat je binnen blijft tot je klachten over zijn en ook per GGD verschillen de regels. Dat leidt tot een hoop verwarring. Daarom is het tegenstrijdige advies tussen de verschillende organisaties nu aangepast. Dit moet je doen bij klachten, zonder positieve coronatest. 

En hoe besmettelijk ben je eigenlijk als je wel klachten hebt, maar ook een negatieve testuitslag?

Negatieve coronatest, wel klachten

Heb je klachten? Dan blijf je thuis. Zo gold eerder het advies, maar nu we ons meer laten testen, kunnen we met een negatieve coronatest aantonen dat we het virus niet hebben. Mag je dan toch weer het huis uit? Volgens het RIVM wel, volgens de Rijksoverheid niet en per GGD werd er weer een ander advies gegeven. RTL Nieuws ging verhaal halen, waarna de Rijksoverheid en de GGD Twente hun adviezen aan hebben gepast. Vanaf nu geldt ook voor hun advies de richtlijn van het RIVM: heb je een negatieve coronatest dan mag je weer naar buiten, ook met klachten. Gaan je klachten niet over, worden ze erger of komen er nieuwe klachten bij? Neem dan contact op met de huisarts of maak een nieuwe testafspraak.

Lees ook: GGD waarschuwt voor testen zonder klachten: ‘Baat het niet, dan schaadt het wél’

Ben je besmettelijk bij een negatieve test?

Wanneer je wel klachten hebt, maar ook een negatieve coronatest, rijst toch de vraag of je dan niet alsnog besmettelijk kan zijn. Arts-microbioloog Jean-Luc Murk van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis legt aan het RTL Nieuws uit dat een test nooit 100 procent betrouwbaar is. Hierdoor kan het zijn dat je negatief test op corona, maar toch het virus bij je kan dragen. Als het coronavirus bijvoorbeeld niet in je neus of keel kan worden gevonden, maar wel in je ontlasting dan lijkt de kans op besmettelijkheid een stuk minder groot. Murk laat weten het eens te zijn met het advies om weer naar buiten te gaan bij een negatieve coronatest, ondanks dat je klachten hebt omdat je dan dusdanig verminderd of helemaal niet meer besmettelijk bent.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | RTL Nieuws, Rijksoverheid, RIVM

Beeld | iStock

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden