Margriet logo
Moeder Gerard Joling overleden: ‘Ik heb haar tot het laatste moment vastgehouden’ Beeld Brunopress
Beeld Brunopress

Moeder Gerard Joling overleden: ‘Ik heb haar tot het laatste moment vastgehouden’

Het nieuwe jaar begint met een groot verlies voor Gerard Joling. Zijn moeder Jannie is op 92-jarige leeftijd overleden.

Dit maakt de zanger op Instagram bekend, met een mooie foto van zijn moeder.

Moeder Gerard Joling overleden

Jannie kreeg drie dagen geleden een dubbele longontsteking, waarvoor ze werd opgenomen in het ziekenhuis. “Het was geen corona”, zegt Gerard daarover. Maar het werd haar wel te veel. Woensdagochtend blies ze haar laatste adem uit. “Vannacht ben ik bij mama in het ziekenhuis blijven slapen en heb ik haar hand tot het laatste moment kunnen vasthouden.”

Lees ook:
Gerard Joling: ‘Als ik de telefoon van m’n moeder opneem, denken mensen dat ik haar ben’

Dankbaar

Het verdriet is natuurlijk groot. “Ondanks haar mooie leeftijd is het ontzettend lastig om mama te moeten laten gaan. Mijn broer, zus en ik zijn ontzettend dankbaar dat we haar in goede gezondheid zo lang bij ons hebben kunnen houden.”

‘Ik ben een kopie van haar’

Gerard had een ontzettend goede band met zijn moeder. “Mensen om ons heen zeggen dat ik een kopie van haar ben: we zijn allebei direct, niet altijd even tactvol, hebben doorzettingsvermogen en kunnen verschrikkelijk veel lol maken”, vertelde hij afgelopen zomer nog aan Margriet. “Ze is een zorgzame, beschermende moeder; ze kon fel zijn als iemand ons onrecht aandeed. Nog steeds vindt ze het naar als mensen slecht over me praten.” Ze was gek op haar kinderen, kinderen én achterkleinkinderen. “Ik spreek haar elke dag en haal haar geregeld op of ga langs met wat lekkers of bloemen. Daar kan ze zó blij van worden. Ze is een heel dankbaar mens. En ik ben heel dankbaar dat ik haar al zo lang bij me heb.”

Verdriet en gewond

Jannie kreeg in 2020 letterlijk en figuurlijk een flinke klap te verwerken. Haar partner, die ze na het overlijden van Gerards vader in 1994 kreeg, overleed. En ze mocht niet bij de uitvaart zijn, omdat ze corona had. “Dat was al zwaar voor haar, maar ze viel ook nog van de fiets en brak haar borstbeen. Sindsdien is ze erg vermagerd, daar maak ik me wel zorgen over”, vertelde Gerard ons in de zomer. “Toch geniet ze nog erg van het leven.” En dat heeft ze, als we Gerard mogen geloven, tot haar laatste adem gedaan.

Bron | Instagram
Beeld | Brunopress

Faye HeijnisBrunopress

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden