Margriet logo
null Beeld Brunopress/Patrick van Emst
Beeld Brunopress/Patrick van Emst

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries neergeschoten in Amsterdam, dit is wat we nu weten

Misdaadjournalist Peter R. de Vries is dinsdagavond neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam. De 64-jarige misdaadjournalist werd zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis. Inmiddels heeft de hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie bevestigd dat er twee verdachten zijn aangehouden op de A4.

Peter R. de Vries was vanavond te gast bij televisieprogramma RTL Boulevard. Rond half acht werd hij om de hoek van het Leidseplein, waar RTL Boulevard wordt opgenomen, beschoten.

Peter R. de Vries zwaargewond nadat hij is neergeschoten

De Vries zou volgens onbevestigde berichten van dichtbij door zijn hoofd geschoten zijn, zo meldt Het Parool. Er zouden volgens omstanders vier of vijf schoten zijn gelost. Op heftige beelden die rondgaan op sociale media is te zien dat De Vries zwaargewond op de grond ligt.

Een ooggetuige die in de Lange Leidsedwarsstraat woont, zegt vijf schoten te hebben gehoord. Toen ze naar buiten rende, zag ze Peter R. de Vries op de grond liggen. Hij had veel bloed in zijn gezicht. De ooggetuige hield zijn hand vast terwijl hij op de grond lag. Ze kon niet met hem praten, maar geeft aan dat hij nog wel leefde. De Vries is daarna naar het ziekenhuis overgebracht.

Geschokt: 'Misdaadverslaggevers zitten in de frontlinie'

Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf geeft in tv-programma Humberto aan geschokt te zijn. "Misdaadverslaggevers zoals Peter R. de Vries zijn mensen die bezig zijn met het onthullen van misstanden op het moment dat de criminelen hopen dat ze buiten beeld blijven", reageert ze. "Misdaadverslaggevers zitten gewoon in de frontlinie en dat maakt het werk veel gevaarlijker."

Ook advocaat Geert-Jan Knoops, die Peter R. de Vries goed kent, reageert geschokt: "Ik ben zeer gechoqueerd en eigenlijk ook verbijsterd", zegt Knoops live in de uitzending van Nieuwsuur. "En dan gaat er natuurlijk van alles door je heen, ook natuurlijk het verleden. We hopen dat Peter op dit moment in die kritieke toestand zal herstellen en dat het uiteindelijk medisch beter met hem zal gaan. Dat is het eerste waar je aan denkt." Knoops weet niet of De Vries onlangs serieuze doodsbedreigingen kreeg.

Geen beveiliging

Peter R. de Vries ontving bedreigingen uit verschillende hoeken. Zo liet de misdaadverslaggever in 2019 weten op de dodenlijst van Ridouan T. te staan, omdat hij vertrouwenspersoon was van kroongetuige Nabil B. in de zaak rondom T. Ook Willem Holleeder zou eerder hebben gesproken over een potentiële aanslag op de Vries. Toch wilde de misdaadverslaggever niet beveiligd worden. Collega Kees van der Spek, die regelmatig samenwerkt met De Vries, zegt hierover in Humberto: "We hadden het er wel eens over, maar Peter zei: 'Ik kan er niet zo heel veel tegen doen. Als er rechts politie is en links ook, dan kun je alsnog van voren worden beschoten.'"

Burgemeester Femke Halsema: 'Er is een brute, laffe misdaad gepleegd'

In een persconferentie van de Amsterdamse driehoek - bestaande uit burgemeester Femke Halsema, OM en politie - zegt Halsema: "Zoals u weet is vanavond Peter R. de Vries neergeschoten. Op dit moment weten we alleen dat hij zwaargewond is en vecht voor zijn leven. Meer kunnen we u nog niet melden. Vandaag lijkt de gerechtigheid in ons land ver te zoeken. Er is een brute, laffe misdaad gepleegd."

De hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie geeft aan dat er een grootschalig onderzoek is opgestart. "Aan de hand van getuigen hebben we zicht gekregen op de mogelijke vluchtauto", vertelt hij in de persconferentie. "Die vluchtauto is op de A4 staande gehouden en daarbij zijn ook twee verdachten aangehouden. Onder hen zit, denken wij, ook de schutter. De derde verdachte is aangehouden op een andere locatie in Amsterdam, zijn rol wordt nog onderzocht."

Premier Rutte: 'Aanslag op de vrije journalistiek'

Woensdagochtend melden meerdere nieuwssites dat de 64-jarige misdaadverslaggever nog altijd in kritieke toestand in het ziekenhuis ligt. Meerdere bekendheden hebben gereageerd op de schokkende gebeurtenis te Amsterdam. Demissionair premier Mark Rutte noemt het 'schokkend en niet te bevatten'. "Daarmee is het een aanslag op de vrije journalistiek", aldus Rutte.

Reactie koningspaar

Ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima staan stil bij de aanslag op Peter R. de Vries, met een uitgebreid bericht op Instagram. "Hij en allen die hem dierbaar zijn, zijn in onze gedachten. Journalisten moeten onbedreigd en vrij hun belangrijke werk kunnen doen. Wij voelen ons verbonden met iedereen die zich inzet voor de vrije pers in onze rechtsstaat.”⁣

Het koningspaar is momenteel in Duitsland voor een driedaags staatsbezoek, maar uit woensdagochtend ook aan de pers nogmaals hun medeleven. "We willen onze ontsteltenis kenbaar maken voor de verschrikkelijke aanslag van gisteren. We zijn zeer ontdaan hierdoor en wensen alleen die hem dierbaar zijn heel veel sterkte in deze moeilijke tijd. We begrepen ook dat er onder u (de pers, red.) mensen zijn die heel erg aangedaan zijn, en we wensen ook u sterkte toe. We beseffen dat als een collega dit gebeurt, het verschrikkelijk moet zijn", aldus de koning tijdens het persmoment in Berlijn.

Verdachten aangehouden

NOS meldt woensdagochtend 11:00 dat twee van de drie verdachten die gisteren zijn aangehouden vrijdag worden voorgeleid. Het betreft een een 35-jarige Pool en een 21-jarige Rotterdammer, die verdacht worden van directe betrokkenheid bij de schietpartij. De derde verdachte is vrijgelaten.

Bronnen | Het Parool, NU.nl, Vorsten, NOS

Beeld | BrunoPress

Loesja de BruinBrunopress/Patrick van Emst

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden