Mensen met diabetes hebben grotere kans op overlijden (tot wel 13 jaar eerder)
Ieder jaar overlijden gemiddeld 39.000 mensen boven de 45 jaar met diabetes. Dat meldt het Diabetes Fonds na onderzoek* door onderzoeksinstituut Nivel en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het is voor het eerst dat gemeten is hoeveel mensen met diabetes in Nederland overlijden.
"Of je nu diabetes type 1 of type 2 hebt, de kans op overlijden is groter", is de conclusie.
Eerder overlijden door diabetes
Volgens de onderzoekers hangt de levensverwachting van diabetespatiënten af van de mate waarin hun bloedglucose onder controle is en of - en in welke mate - er complicaties optreden zoals hart- en vaatziekten of problemen met de nieren. Voor mensen met diabetes tussen de 45 en 70 jaar is de kans voor patiënten met type 2 twee keer zo groot om te overlijden als voor anderen. Voor mensen met diabetes type 1 is die kans zelfs vijf keer zo groot, stelt het fonds.
"De levensverwachting van mensen van 45 jaar met type 1 is gemiddeld dertien jaar lager en voor type 2 gemiddeld vier jaar lager dan voor mensen zonder diabetes." In Nederland hebben bijna 1,2 miljoen mensen diabetes. De verwachting is dat dat oploopt tot ruim 1,4 miljoen in 2040.
Lees ook: Déze symptomen kunnen wijzen op diabetes type 2 (en dit kun je doen)
Meer onderzoek
De eerder genoemde complicaties kunnen gelukkig al steeds beter voorkomen en behandeld worden, maar er is nog veel geld nodig voor onderzoek om de ziekte nog beter te kunnen bestrijden. Een kunstalvleesklier of poeptransplantatie zijn belangrijke ontwikkelingen om diabetespatiënten beter te kunnen helpen. Ook is meer onderzoek naar de verdere invloed van de levensstijl op het ziekteproces belangrijk.
Wat is het verschil ook alweer?
Hoewel ze allebei voor een lagere levensverwachting zorgen én te maken hebben met bloedsuiker en insuline, zijn er wel degelijk verschillen tussen diabetes type 1 en 2. Diabetes type 2 komt het vaakst voor. Bij dit type reageert het lichaam niet goed meer op insuline, het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. Je lijf probeert dat op te lossen door extra veel insuline aan te maken, maar na een tijdje neemt de hoeveelheid juist af. Bij een deel van de mensen is niet bekend hoe de aandoening ontstaat, maar we weten wel dat roken, weinig beweging, overgewicht en ouder worden een grote rol spelen bij het ontstaan van diabetes type 2. Ook erfelijke aanleg vergroot de kans om het te krijgen.
Lees ook: Suikerziekte in je hersenen: dít is er tot nu bekend over diabetes type 3
Hoewel diabetes type 2 in sommige gevallen dus te voorkomen is, is dat bij type 1 niet het geval. Dit is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam 'per ongeluk' de cellen kapot maakt die insuline aanmaken. Het lichaam stopt daardoor dus met het produceren van insuline, waardoor patiënten een insulinepomp moeten gebruiken of zelf insuline moeten inspuiten. Hoe dit type diabetes ontstaat, is nog niet helemaal duidelijk.
*Voor het onderzoek zijn gegevens tot en met 2019 gebruikt, dus voordat de coronacrisis begon.
Bron | Diabetes Fonds
Beeld | Getty Images