Margriet logo
null Beeld Getty Images/Maskot
Beeld Getty Images/Maskot

Mensen met déze beroepen werken het vaakst door na hun 67e

Steeds meer ouderen doen betaald werk en werken langer door na hun 67e, blijkt uit de Enquête beroepsbevolking van het CBS. Zou je dat ook willen of kijk je juist uit naar stoppen met werken?

In Nederland is de huidige pensioenleeftijd 66 jaar en 4 maanden. Hierna mag je stoppen met werken.

Werken na 67e

Toch werken veel ouderen door na hun pensioen. Sinds 2003 is het aantal werkende ouderen flink toegenomen. In de leeftijdsgroep 70-plus steeg het aantal van 28.000 tot 101.000 vorig jaar. Oorzaken: er zijn meer ouderen én het percentage werknemers dat langer blijft werken stijgt. Van de 67-plussers met een baan is het merendeel aan de slag als zelfstandige, in de meeste gevallen zonder personeel. Maar in welke beroepsgroepen werken de meeste 67-plussers? Voornamelijk beroepen als beeldend kunstenaar, chauffeur, meubelmaker, kledingmaker en stoffeerder zijn populair.

Gezond en gelukkig

“Wat we lange tijd zagen, is dat werkgevers stereotiepe denkbeelden hebben. Bijvoorbeeld dat mensen boven een bepaalde leeftijd economisch niet meer de moeite waard zijn om aan te houden. Omdat iedereen tegenwoordig langer doorwerkt, begint dat beeld te kantelen”, zegt Jaap Oude Mulders van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut in het AD. Voor veel 65-plussers is het werken een fijne bezigheid. Verouderingswetenschapper David van Bodegom zegt tegen RTL Nieuws: “Wil je werken? Doen. Wil je dat niet? Zoek dan iets anders, maar blijf wel bezig. Zorg dat je een reden hebt om ’s ochtends uit bed te komen. Dat houdt je ­gezond en gelukkig.”

Lees ook:

Doorwerken na je pensioen? Willy (71) doet het: ‘Thuiszitten is niets voor mij’

Dit vinden jullie

Wij vroegen Margriet-lezeressen op onze Facebookpagina: ‘Zou je liever nog even door willen na je pensioenleeftijd of kijk je juist uit naar je oude dag?’

Lezeres Gea Struiksma is zelf ook blijven doorwerken na haar pensioen. “Ik moet er niet aan denken om thuis te zitten. Nu ben ik met mijn tweede werkjaar bezig na mijn pensioenleeftijd en wil dit graag zo lang mogelijk blijven doen.” Ook Carolien van Lith denkt er nog niet aan om te stoppen. “Ik ben zzp’er en zolang de opdrachten onverminderd binnenkomen, werk ik gezellig door. Wel ben ik selectiever ­geworden. Ik neem alleen nog aan wat ik leuk vind.”

Genoeg andere leuke dingen

Toch zijn sommige lezeressen minder enthousiast om na hun pensioen door te werken. Francis de Wijs-Diks zegt: “Tegenwoordig blijven veel mensen ­werken omdat het anders financieel niet haalbaar is. Ik hoop op mijn 67ste eindelijk te mogen stoppen, maar ik heb er een hard hoofd in.” Sjanet Arens wil liever tijd overhouden voor leuke dingen: “Het liefst stop ik met 65. Ik werk in de zorg en merk dat ik na vier dagen helemaal gesloopt ben. Daarbij wil ik nog genoeg andere leuke dingen doen.”

Bron | CBS, RTL Nieuws

Beeld | Getty Images

Tara BeckGetty Images/Maskot

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden