Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Meeste scheidingen na de vakantie: tips om het zo ‘goed’ mogelijk te laten verlopen

De meeste scheidingen vinden vlak na de zomer- en kerstvakantie plaats, zo merkt de Nederlandse Vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) in hun werkzaamheden. De advocaten en mediators hebben de Dag van de Scheiding, die vandaag plaatsvindt, in het leven geroepen. Dianne Kroezen, voorzitter van de vFAS en echtscheidingsadvocaat van Fam. Advocaten in Amsterdam: “Wij weten uit de praktijk dat zowel mannen als vrouwen zich bij een scheiding grote zorgen maken over de kinderen.”

De meeste scheidingen vinden vlak na de zomer- en kerstvakantie plaats. Hebben jullie cijfers? En hoe kunt u die piek verklaren?

“Cijfers hebben we niet. We zien na de kerst- en zomervakantie een piek in de zaken die wij binnenkrijgen. We merken dat mensen in de zomer- en kerstvakantie de tijd hebben om over hun relatie na te denken. Een moment van bezinning. Daarnaast heeft het ook met samenzijn te maken. Bijvoorbeeld dat mensen stilstaan bij dingen die niet goed zijn gegaan of dat ze tijd en gelegenheid hebben gehad om samen te besluiten er een punt achter te zetten. Misschien dat mensen de scheiding ook van hun vakantie af laten hangen. Als die niet goed verloopt, kan dat een soort laatste druppel zijn bij twijfels over de relatie en tot een scheiding leiden. Mensen hebben te maken met rouwverwerking. Hierbij gaat het echt om het afscheid nemen van een persoon en een relatie die je heel dierbaar is.”

Hoe kunnen mensen een scheiding voorkomen?

“Het draait om de dynamiek tussen twee partners. Als er minachting tussen twee partijen ontstaat, is een scheiding in mijn ogen niet te voorkomen. Het is belangrijk om te blijven praten, voor elkaar open te blijven staan. De wil om aan de relatie te blijven werken moet er zijn. Bij wederzijdse minachting is dat voorbij.”

null Beeld

Dianne Kroezen.

En als het dan tot een scheiding komt, hoe kunnen mensen het best met hun scheiding omgaan? Wat zijn uw adviezen?

“Wat ik belangrijk vind is dat mensen zich door een deskundige laten voorlichten, adviseren en begeleiden. Ook ben ik voor psychologische hulpverlening waarbij er op een constructieve manier wordt gecoacht. Je kunt je hierin laten begeleiden door een professional. Maar ook de invloed van je familie en vrienden is belangrijk. De scheiding moet worden geregeld , oftewel je moet toch samen verder kunnen. Bijvoorbeeld als ouders van en met de kinderen, maar ook op financieel vlak.”

Gebeurt dat al?

“Het is wisselend. Mensen zijn vaak niet voorbereid op wat er allemaal bij een scheiding komt kijken.”

Jullie weten uit de praktijk dat zowel mannen als vrouwen zich bij een scheiding grote zorgen maken over de kinderen. Jullie onderzoek bevestigt dat beeld. Heeft u tips voor ouders die uit elkaar gaan?

“Er zijn meerdere tips te geven. Het is belangrijk dat je samen ouders blijft. Je gaat als partners uit elkaar, maar niet als ouders. Kwetsuren die je als partner binnen de relatie hebt opgelopen, mogen je relatie met elkaar als ouders van de kinderen niet vertroebelen. Vaders en moeders moeten met elkaar in gesprek blijven. Eigen problemen – die je met je ex-partner hebt – bespreek je niet met je kinderen. Kinderen houden van beide ouders. Zij mogen én kunnen niet kiezen. Kinderen moeten bevestiging krijgen van hun ouders dat zij onvoorwaardelijk van hen houden. Als ex-partners is het mooi als je je de mooie dingen die je met elkaar had, kunt blijven herinneren. Andere zaken moeten worden afgesloten, zodat ze niet op de voorgrond blijven staan.”

Foto | iStock

Ook interessant om te lezen

Bekijk ook

In deze video kun je zien hoe je met een huis-tuin-en-keukenmiddeltje makkelijk koffieaanslag uit je kopjes laat verdwijnen en hoe je de vieste sponzen wél weer lekker schoon krijgt.

Margriet Winter Fair

De feestdagen beginnen al in november! Kom jij ook tussen 17 en 23 november naar Margriet Winter Fair in de Brabanthallen? Bestel nu je kaarten.

Op zoek naar (nieuwe) vriendinnen?

Ben je op zoek naar (nieuwe) vriendinnen? Bezoek dan Margriet Vriendinnen, een ontmoetingsplek waar je nieuwe vriendinnen kunt leren kennen bij jou in de buurt. Op Margriet Vriendinnen vind je veel lokale en regionale vriendinnengroepen waarin leden evenementen organiseren en ideeën en inspiratie delen. Word eenvoudig lid van groepen die jou aanspreken en maak nieuwe vriendinnen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden