Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Mantelzorg verlenen tijdens de avondklok? Dít moet je dan regelen

De avondklok gaat aanstaande zaterdag in. Vanaf dan moeten we elke avond tussen 21.00 uur en 4.30 uur binnenblijven. Wel gelden er een aantal uitzonderingen, waaronder één voor mantelzorgers. Wat moet je allemaal regelen voor je de straat op mag voor mantelzorg tijdens de avondklok? We zetten het op een rij.

Want hoewel mantelzorg als legitieme reden geldt om de straat op te gaan tijdens de avondklok, moet je wel het een en ander voorbereiden.

Mantelzorg tijdens avondklok

Voor veel mantelzorgers is deze coronatijd al heftig en de avondklok maakt het er niet gemakkelijker op. Gelukkig is er wel een uitzondering gemaakt voor dit soort specifieke hulp. Woont degene voor wie je zorgt niet bij je in huis, maar heeft je naaste wél zorg nodig tussen 21.00 uur en 4.30 uur? Dan mag je dus op pad gaan om hulp te verlenen. Het gaat om zorg die niet te verschuiven is naar een moment voor of na de avondklok. Denk bijvoorbeeld aan het naar bed helpen van iemand die dat niet alleen kan, of het toedienen van medicatie.

Lees ook:

Dit is waar je recht op hebt als mantelzorger

Eigen verklaring avondklok voor mantelzorg

Maar als je de straat op gaat, is het wel belangrijk dat je de juiste voorbereidingen treft. Om te voorkomen dat je een boete krijgt, moet je namelijk een 'Eigen verklaring avondklok' bij je hebben. Deze kun je hier downloaden op de website van Rijksoverheid. Je kunt dit formulier invullen en uitprinten, of ingevuld op een smartphone laten zien bij een controle. Zorg ook dat je altijd een identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs) bij je hebt, voor het geval je gecontroleerd wordt.

Hoe vul je het formulier in?

Als je mantelzorg verleent tijdens de avondklok, vul je dus de 'Eigen verklaring avondklok' in. Hierop vul je je persoonlijke gegevens in en geef je aan dat je van de periode 23 januari tot en met 9 februari tussen 21.00 uur en 4.30 uur buiten moet zijn. Vervolgens vink je het vakje ‘Iemand anders heeft dringend mijn hulp nodig’ aan. Bij de toelichting kun je invullen dat het om noodzakelijke mantelzorg gaat, die niet uit te stellen is naar een moment buiten de uren van de avondklok. Bij controle laat je dit formulier uitgeprint of digitaal zien, samen met je identiteitsbewijs.

Lees ook:

Déze jas is met de avondklok op komst ineens razend populair

Controle

Zorg ervoor dat je geen misbruik maakt van de 'Eigen verklaring avondklok'. Gebruik deze echt alleen bij noodzakelijke trips naar het huis van degene aan wie je mantelzorg geeft. Bij twijfel kan een buitengewoon opsporingsambtenaar of de politie ter bevestiging van de mantelzorg bellen met degene voor wie je zorgt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | MantelzorgNL, Rijksoverheid

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden