Margriet logo
null Beeld

Let op: nepmails over het coronavirus in omloop

Met de uitbraak van het coronavirus blijken ook criminelen niet stil te zitten. Al eerder werd gewaarschuwd voor oplichters die zich voordeden als collectanten van het Rode Kruis of nep boodschappenhulp. Maar nu steekt ook cybercriminaliteit de kop op. Dit doen ze voornamelijk met nepmails over het coronavirus.

Dit soort criminelen spelen wederom sluw in op de goedgelovigheid van sommige mensen.

Misbruik van goedheid

Er zijn door het coronavirus de afgelopen tijd ontzettend veel mooie initiatieven opgezet om bijvoorbeeld (eenzame) ouderen te helpen, mensen in quarantaine te steunen en de medewerkers in de zorg een hart onder de riem te steken. Maar jammer genoeg zijn er ook een aantal mensen die deze goedheid van de mens gebruiken om hier zelf een slaatje uit te slaan. Bijvoorbeeld mensen die zich aanbieden als nep boodschappenhulp, en nu dus ook via het versturen van nepmails over het coronavirus.

Nepmails over het coronavirus

Deze fopmails bestaan uit teksten zoals: ‘lees hier belangrijke corona-update van het ministerie’. En ‘klik hier hoe je je familie beschermt tegen het virus!’. Of ze bieden een coronamedicijn aan in ruil voor bijvoorbeeld bitcoins. Misschien trap jij er niet meteen in, maar er zijn genoeg mensen die toch klikken. Cyberbedrijf Proofpoint ziet een stijging in dit soort nepmails over het coronavirus, waarmee cybercriminelen ‘malware’ verspreiden. Dat is een bepaald soort software dat een computersysteem verstoord, waardoor criminelen toegang kunnen krijgen tot gevoelige informatie, zoals wachtwoorden en creditcardgegevens.

Steeds meer corona-cybercriminaliteit

Cyberbedrijf Proofpoint vertelt aan De Telegraaf dat het aantal nepmails dat dit soort cybercriminelen per keer versturen varieert van twaalf tot meer dan 200.000. En doen dit ongeveer drie tot vier keer per dag. Ze spelen met dit soort aanval-campagnes in op de angst van potentiele slachtoffers, omdat ze weten dat veel mensen op dit moment zoeken naar veiligheidsinformatie rondom het coronavirus. Volgens Proofpoint gaat het vooral om twee Russische criminele groepen met de namen TA505 en TA564.

Lees ook: Pas op voor corona-babbeltruc: dieven doen zich voor als boodschappenhulp

Nepsmsjes en mails van de bank

Al eerder werden Rabobankklanten door nepmails over het coronavirus getroffen. Door voorzorgsmaatregelen rondom het coronavirus zou de bank een antibacteriële betaalpas aanbieden. Via dit mailtje probeerde cybercriminelen om bankgegevens van klanten te verzamelen. En ook klanten van ABN Amro en ING kregen phishing-smsjes met een neplink. Grote kans dat cybercriminelen het binnenkort weer op een andere manier proberen, dus wees de komende tijd extra alert.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron|de Telegraaf, LINDA

Beeld|iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden