Margriet logo
null Beeld

Lea Kant was de eerste coronapatiënt in Nederland: ‘Je krijgt tóch een schuldgevoel’

Lea Kant (50) ontwaakte, na een coma van vier weken, alleen in strikte isolatie in een ziekenhuisbed in het Erasmus MC in Rotterdam. De wereld om haar heen blijkt compleet veranderd te zijn door het coronavirus, en zíj blijkt de eerste Nederlandse coronapatiënt te zijn.

In het televisieprogramma Op1 vertelde ze maandagavond haar verhaal.

Ademhalingsklachten

Nadat ze al even last had van benauwdheid en pijn op de borst gaat Lea op 21 februari naar het Beatrixziekenhuis in Gorinchem, met ademhalingsklachten. Ze zou een dubbele longontsteking hebben en moet van de arts in het ziekenhuis blijven. Haar situatie gaat snel achteruit; drie dagen na dat bezoek aan de spoedeisende hulp ligt ze in een kunstmatig coma. Haar toestand verslechtert en ze wordt overgebracht naar het Erasmus MC. Een grote schok, ook voor haar omgeving: “Je gaat naar het ziekenhuis voor een pilletje, en een paar dagen later lig je aan de beademing”, vertelt de man van Lea.

Eerste coronapatiënt

Hoewel er wel gedacht wordt aan het coronavirus, wordt Lea niet meteen getest. Omdat ze niet in een risicogebied geweest is, voldeed ze niet aan de eisen die op dat moment gesteld worden aan zo’n onderzoek. Pas na een week wordt ze in het Erasmus MC getest op het coronavirus en blijkt ze het virus te hebben. Er zijn dan meerdere besmettingen met het virus bekend, maar Lea blijkt 'patiënt nul' te zijn, de eerste coronapatiënt in Nederland.

Lees ook: ‘Gezondheid van coronapatiënten die niet in ziekenhuis lagen schrikbarend slecht’

Ontwaakt in een andere wereld

Na een maand in coma, wordt Kant wakker in een compleet andere wereld. Ze ontwaakt alleen in een isolatiekamer in het Erasmus MC. Daar krijgt ze te horen dat ze het coronavirus heeft. “Het is heel moeilijk om te horen dat je een ziekte hebt die niet bekend is”, zegt ze. “Je krijgt dan toch een schuldgevoel.” Vooral als ze anderen in haar omgeving (waarschijnlijk) besmet blijkt te hebben, vindt ze het lastig.

Grote gevolgen

Hoewel ze inmiddels het coronavirus niet meer heeft, voelt Lea de gevolgen van het virus nog wel. Binnen kan ze kleine stukjes achter haar rollator lopen, buiten zit ze in een rolstoel. Ze heeft een verlamde pols, gevoelloze plekken op haar huid en is nog altijd vermoeid. Ze zit nog middenin haar revalidatie, maar weet nog niet in hoeverre ze zal herstellen. Dat de coronamaatregelen nu steeds versoepeld zijn, vindt Kant dan ook moeilijk om te zien. Dat mensen inmiddels weer veel meer doen en met groepen samenkomen, vindt ze lastig. “Ik weet wat deze ziekte kan doen, en dat gun je helemaal niemand.”

Kijk het hele fragment hier terug:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Op1

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden