Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Langdurig gebruik van déze medicijnen verhoogt risico op dementie

Wie lang scherp van geest wil blijven, kan maar beter uitkijken met het slikken van medicijnen. Britse wetenschappers hebben namelijk ontdekt dat een veel voorkomende groep geneesmiddelen kan zorgen voor een sterk verhoogd risico op het ontwikkelen van dementie.

Het gaat om geneesmiddelen die onder de groep 'anticholinergica' vallen. Dit zijn geneesmiddelen voor de behandeling van verschillende aandoeningen: van incontinentie tot depressie.

Risico op dementie

Onder deze groep medicijnen vallen onder andere de antipsychotica Clozapine, blaaspillen van het merk Enablx, anti-misselijkheidsmedicijn scopolamine, het spierverslappende middel Tizanidine, anti-allergiepillen zoals Benadryl en antidepressiva zoals paroxetine. Deze medicijnen blokkeren een chemische stof genaamd acetylcholine, die betrokken is bij veel zenuwstelselfuncties, waaronder spierbewegingen, hartslag, de verbreding van de bloedvaten, ademhalingsfuncties en spierweeën in de maag tijdens de spijsvertering.

Vijftig procent meer kans

Wetenschappers van de Universiteit van Nottingham baseren hun conclusie op basis van een analyse van 285.000 Britse patiënten. Volgens de onderzoekers hebben patiënten die deze medicijnen drie jaar of langer slikken gedurende een periode van tien jaar, maar liefst 50 procent meer kans om dementie te ontwikkelen. Andere factoren zoals (over)gewicht, roken, alcoholconsumptie of gebruik van andere medicijnen was daarbij volgens hen uitgesloten. Volgens het Britse onderzoek was de samenhang het sterkt bij antidepressiva, blaasmedicijnen, antipsychotica en epilepsiemedicijnen. Bij anti-allergiepillen en luchtwegverwijderaars werd geen verband ontdekt.

Lees ook

Waarom er binnenkort twee bijsluiters bij medicijnen zitten

Eerder onderzoek

Het Britse onderzoek bevestigt eerdere, kleinschaligere onderzoeken die het verband tussen de anti-cholinergicamedicijnen en dementie aantoonden. Uit eerder onderzoek van de Universiteit van Washington bleek al dat senioren (65 jaar of ouder) die deze medicijnen minimaal drie jaar gebruikten, 54 procent meer risico hadden op dementie dan mensen die de medicijnen nooit of slechts drie maanden gebruikten. Ook toonde de studie aan dat de medicijnen ervoor zorgden dat de cognitieve functies van de proefpersonen afnamen.

Bron| The New York Times

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden