Margriet logo
null Beeld

Kunnen we rookworsten en tompoucen gewoon bij HEMA blijven kopen?

We hoeven gelukkig voorlopig geen afscheid te nemen van de beroemde rookworsten en tompoucen: de HEMA blijft namelijk bestaan. Vandaag hebben de schuldeisers een akkoord bereikt over de schulden van het bedrijf. Een groot deel van de bedrijfsschuld wordt omgezet in aandelen.

De totale schuld zal dalen van 750 miljoen euro naar 300 miljoen euro.

HEMA blijft bestaan

De overeenkomst betekent dat obligatiehouders, in ruil voor het verlagen van de schuld, alle aandelen van HEMA in handen krijgen. Zij gaan dan kijken hoe het verder moet, nu ze zelf volledig eigenaar zijn van het bedrijf. CEO van HEMA, Tjeerd Jegen, noemt de overeenkomst een belangrijke stap naar een financieel gezonde HEMA. Deze stap is cruciaal voor het voortbestaan van de winkelketen, die al sinds 2014 kampt met een zware schuldenlast.

Lees ook: Bij déze supermarkt kun je binnenkort ook HEMA-producten kopen

Personeel is blij

Officieel zijn obligatiehouders geen natuurlijke eigenaren, dus als de transactie is afgerond wordt er gekeken of zij eigenaar willen blijven van HEMA. Onder meer Mirage Retail Group, het moederbedrijf van winkelketen Blokker, toont concrete interesse voor overname. Jegen geeft aan dat hij van het personeel hartverwarmende reacties heeft gekregen. Ze zijn blij dat ze van een loden last verlost zijn. Overheidssteun en staatsteun is namelijk van de baan en daarnaast raadt de FNV dit af, omdat personeel zelf zou moeten investeren.

#welovehema

In de afgelopen dagen zijn er een aantal Nederlandse burgerinitiatieven ontstaan, om de winkelketen te redden. Het initiatief HoudeHema wil HEMA kopen, een coöperatie maken en daarmee het oer-Hollandse merk uit handen van buitenlandse investeerders houden. Vrijdag werd ook een crowdfunding-initiatief gelanceerd met hetzelfde doel onder de noemer #welovehema: een initiatief van gewone mensen met een groot hart voor HEMA.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS, Welovehema.nl

Beeld | BrunoPress

Tanja van Kempen

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden