Margriet logo
null Beeld

Kijk terug: Ik gun geluk, ‘emotionele’ special met ouders van gehandicapte kinderen

In het tv-programma Ik gun geluk reizen twee Nederlandse ouderparen samen met Jaap Jongbloed af naar de Filipijnen. Daar draaien zij een week mee in de verzorging bij een lokaal gezin waarvan het kind een soortgelijke handicap heeft als die van hun eigen kind.

Volgens de makers krijgen wij in deze 'emotionele special met Jongbloed, ambassadeur van het Liliane Fonds, een bijzondere kijk in de levens van gezinnen met kinderen met een handicap in Nederland en de Filipijnen'. Wat zijn de verschillen met Nederland? Wat zijn de overeenkomsten? En wat kunnen de Nederlandse en Filipijnse gezinnen van elkaar leren?

Twee tweelingen

Een van de ouders die in het tv-programma met Jaap Jongbloed afreist naar de Filipijnen is Froukje uit Zoetermeer. Zij neemt grotendeels de dagelijkse zorg voor hun twee tweelingen voor haar rekening. Een van haar zoons, de achtjarige Noud, heeft door vroeggeboorte een hersenbeschadiging (Cerebrale Parese). Evert en Karin uit Groningen, de ouders van de zesjarige Roy, zijn het andere stel dat afreist naar de Filipijnen. Ook Roy heeft een hersenbeschadiging. Roy en Noud doen allebei aan race running. Roy wil later brandweerman worden en Noud droomt ervan om zanger te worden.

Beperking

Het programma is een initiatief van het Liliane Fonds en is gemaakt in samenwerking met de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK). Beide organisaties geloven in een wereld waarin kinderen met een beperking vanzelfsprekend mee kunnen doen. Een kind met een handicap vraagt niet alleen veel van het kind, maar ook van de ouders. Zeker als het kind opgroeit in een land waar extreme armoede heerst, de toegang tot voorzieningen zoals medische zorg slecht is geregeld en acceptatie door de omgeving niet de normaalste zaak van de wereld is.

Tegelijkertijd met het tv-programma loopt de campagne Ik gun geluk. Het doel van het Liliane Fonds is om door middel van donaties kinderen met een handicap in arme landen een nieuw perspectief te bieden. Samen met lokale organisaties zetten zij zich in om deze kinderen sterker te maken, hun talenten te ontwikkelen en hun omgeving toegankelijker te maken.

Kijk Ik gun geluk terug via npo.nl.

null Beeld

Foto's | Liliane Fonds en AVROTROS

Ook interessant om te lezen

Bekijk ook

Onze Margriet-vriendinnen, Ingrid en Liezet, zijn ter voorbereiding op Margriet Winter Fair op bezoek geweest bij Romeo. Romeo is trendwatcher, groenstylist en presentator van de video’s van Green Your Day. Tijdens Margriet Winter Fair gaat Romeo creatieve workshops geven.[jwplayer id="gOdayx2c"]

Kun je de video niet bekijken? Klik dan

.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden