Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Kassa! Déze supermarkt blijkt (onverwacht) het goedkoopst

Probeer jij een beetje op de kleintjes te letten? Dan doe je er misschien verstandig aan om van supermarkt te switchen. Consumentenprogramma Kassa deed een vergelijkend onderzoek en kwam tot een verrassende conclusie.

Wat bleek? De supermarkten die bekendstaan als de goedkoopste, kwamen bij Kassa als duurste uit de test. Volgens de redactie van het programma zat er een flink verschil tussen budget-supermarkten Aldi en Lidl in vergelijking met ketens zoals Jumbo, Plus, Dirk of Albert Heijn.

Prijzen vergelijken

Het consumentenprogramma kocht bij alle winkels 27 producten die in een gemiddeld huishouden vaak worden aangeschaft. Hieruit concludeerden de redacteuren dat de boodschappen het goedkoopst waren bij Dirk. Daarna volgden Jumbo, Plus, Albert Heijn, Lidl en Aldi. De totale rekening was volgens het programma €5,26 lager bij Dirk dan bij Aldi.

Hoe dat kan

Grotere supermarkten kunnen de prijs van de goedkoopste producten makkelijker laag houden. Dit komt doordat het voor hen bijproducten zijn en zij een prijsverhoging in andere, duurdere delen van het assortiment kunnen doorvoeren. Een landelijke btw-verhoging heeft daardoor bij Aldi of Lidl effect op de prijzen van een groter deel van het assortiment. Bovendien zegt het onderzoek niets over de prijs-kwaliteitverhouding. Het onderzoek van Kassa wijst uit dat de budgetproducten van Jumbo, Plus, en Albert Heijn van mindere kwaliteit zijn dan de artikelen van Aldi of Lidl. De prijs-kwaliteitverhouding is bij een budget-supermarkt dus beter.

Strijd onder de supermarkten

Ondertussen is er bij alle supermarktketens een heuse strijd losgebarsten door deze test. Albert Heijn is voor de gelegenheid een eigen onderzoek gestart en weet te vertellen dat de prijzen bij Jumbo per vestiging kunnen verschillen. Plus, die als derde uit de vergelijking komt, zegt dat de kaas die is gekocht door Kassa inmiddels in prijs is verlaagd. Aldi en Lidl lieten aan het programma weten dat ze het betreuren dat er voor het onderzoek alleen naar de prijs en niet naar de kwaliteit is gekeken. Grote winnaar Dirk zegt zijn best te zullen blijven doen om de goedkoopste te blijven.

Bron| Kassa

Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden