Margriet logo
null Beeld

Kan jouw zoon ‘genoeg’ jongen zijn?

- In samenwerking met SIRE -

Het is een interessante vraag. SIRE zet met de nieuwe campagne 'Laat jij jouw jongen genoeg jongen zijn?' opvoeders aan het denken over hun gedrag ten aanzien van jongens.

De campagne van de stichting gebruikt beelden van ravottende jongens die risico's nemen, met de vraag of opvoeders hen genoeg ruimte geven voor hun ontwikkeling.

Jongens vs meisjes

We weten allemaal dat jongens en meisjes gelijk, maar niet hetzelfde zijn. Volgens de stichting verliezen opvoeders soms uit het oog dat jongens zich op een andere manier ontwikkelen en leren dan meisjes. Over het algemeen wordt verwacht dat kinderen zich rustig gedragen, goed luisteren en stilzitten. Terwijl jongens meer leren door te ontdekken, te experimenteren en risico’s te nemen. Opvoeders lijken de laatste jaren ‘jongensgedrag’ minder te waarderen. Maar wanneer je jongens afremt, remt ook hun ontwikkeling.

Wat zegt de wetenschap?

Vanuit de wetenschap zijn er diverse theorieën over of de verschillen tussen meisjes en jongens aangeboren zijn of ontstaan in de opvoeding. Wel zijn onderzoekers het erover eens dat er aandacht moet komen voor dit onderwerp. En dat vindt SIRE ook. "Met deze campagne willen we een discussie op gang brengen die er hopelijk voor zorgt dat jongens de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen op de manier die het beste bij hen past", zei SIRE-directeur Van der Helm tegen NOS.nl.

Hoe kan jouw zoon 'echt' jongen zijn?

Tahnee is moeder van een zesjarige zoon en een vierjarige dochter. "Tobias heeft zijn beste vriendje aan de overkant wonen en als ze vrij hebben van school zoeken ze elkaar meteen op. Samen gaan ze andere vriendjes ophalen en dan spelen ze met z'n allen. Soms is dit op hun fiets en soms met de voetbal. Op zo'n dag mag ik blij zijn als hij af en toe nog eens komt buurten thuis. Aan het eind van de dag ziet hij er vaak niet meer uit, zwarte vegen op zijn kleding en op zijn gezicht en natuurlijk de nodige blauwe plekken en soms ook schaafwonden. Maar dit hoort erbij en vind ik helemaal niet erg. Zo weet ik wel dat hij zich lekker vermaakt heeft. Ik laat hem wel altijd een oude broek en schoenen aandoen. Als het niet zo'n lekker weer is dan is hij meestal op zijn kamer aan het spelen met Lego, daar laat hij zijn fantasie de vrije loop. Ook is de Wii sinds kort een van zijn favoriete bezigheden, maar daar mag hij niet te lang op van mij. Verder zit hij ook nog op voetbal, dus daar kan hij ook lekker zijn ei kwijt. Maar het is ook een jongen die zo af en toe nog eens lekker bij zijn moeder knuffelt of bij zijn zusje (al kan hij haar af en toe ook wel een beetje plagen). Dat vind ik stiekem toch ook nog wel heerlijk. En ik moet zeggen, het is een heerlijk jochie waar ik echt van kan genieten."

Onderdrukking

Uit een onderzoek van SIRE onder ouders blijkt dat zij ook vinden dat jongens (thuis) meer ruimte moeten krijgen. 44 procent van de ondervraagden zegt dat specifiek jongensgedrag, zoals druk en stoer doen, wordt onderdrukt in de huidige maatschappij. Drs. Lauk Woltring, onderzoeker, adviseur, schrijver en trainer inzake mannelijke ontwikkeling, zegt: "Jongens moeten de ruimte krijgen om hun eigen energie te leren kennen en zelf te reguleren."

'Onverwoestbare spijkerbroek'

SIRE heeft - om hun campagne meer kracht bij te zetten - de 'onverwoestbare spijkerbroek' Broekie in het leven geroepen. Volgens de stichting krijgen jongens dankzij deze broek 'de ruimte om te leren door te proberen'. Bekijk hieronder de campagne.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden