Margriet logo
null Beeld

Is zwemmen tijdens corona wel veilig?

Zodra de temperaturen weer stijgen nemen we graag een duik in de zee of in het zwembad. Maar hoe veilig is zwemmen eigenlijk in tijden van corona?

Dit wil je weten over corona en zwemmen.

Zwemmen en corona

Zwembaden hebben sinds de opmars van het virus flink wat regels waaraan zij zich moeten houden. Zo zit het water vol met desinfectiemiddelen, moeten de vloeren nóg vaker worden schoongemaakt en mogen er niet te veel mensen tegelijkertijd het water in. In een protocol, opgesteld door de zwembadbranche, wordt onder andere aangegeven om de aanbevolen concentratie chloor in het zwembadwater flink te verhogen, omdat het virus daar niet zo goed tegen kan.

Extra chloor

Je zult niet direct merken als zwemmer dat het water meer chloor bevat. Alleen wanneer het water viezer wordt, heb je meer kans op huidirritaties. In het protocol wordt daarom benoemd dat de controle en metingen van deze bijproducten intensiever gedaan moeten worden.

Marcel Thijsse, voorzitter van Swim en Smile, geeft een tip om vies zwembadwater te herkennen. Als je weinig chloor ruikt is dat een teken dat het schoon is. Maar als er een sterke geur van chloor aanwezig is, weet je dat er veel vuiligheid is geweest. Want chloor ruik je pas als het reageert met stofdeeltjes.

Lees ook:

Kun je een schimmelinfectie krijgen door een nat badpak of bikini?

Regels

Het RIVM heeft op dit moment nog geen bewijzen dat corona zich via water verspreidt. Dat betekent natuurlijk wel dat je je aan de algemene maatregelen moet houden: 1,5 meter afstand houden in en rondom het zwembad en extra hygiëne. Zo staat er in het protocol bijvoorbeeld dat waar gezwommen wordt met zwemluiers, het advies geldt om inslikken van het zwemwater te vermijden.

Extra hygiëne geldt voor zwembaden met extra chloor, maar ook voor zee en meren waar geen chloor in zit. Zo wordt de kwaliteit van natuurwater regelmatig gecheckt als het door de overheid is aangewezen als 'zwemwater'. Echter was dit al zo voordat corona de wereld in zijn greep hield. Al met al goed nieuws; je bikini of badpak kan gewoon weer uit je kast voor een verkoelende duik.

De ontwikkelingen rondom corona gaan snel en de richtlijnen worden regelmatig aangepast. Houd de website van het RIVM in de gaten voor de laatste adviezen.

Bron | RTL Nieuws, RIVM

Beeld | iStock

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Tanja van Kempen

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden