Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

In dit populaire vakantieland zijn je boodschappen het goedkoopst

Frankrijk en Spanje staan al jaren in de top vijf van meest populaire vakantielanden onder Nederlanders. Beide landen zijn immers relatief dichtbij en hebben zomers overwegend vaak mooi en warm weer. Toch zit er wel een groot (prijs)verschil tussen beide landen.

Wie op de kleintjes moet letten, kan namelijk beter naar Spanje dan Frankrijk op vakantie gaan. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt namelijk dat de prijzen voor eten en drinken in dit land maar liefst vier procent lager ligt dan het Europese gemiddelde. Het duurst ben je uit in Frankrijk. Daar ligt het prijsniveau zestien procent hoger!

Populairste landen

Naast Frankrijk en Spanje behoren ook Duitsland, Italië en Oostenrijk tot de meest populaire vakantielanden voor Nederlanders. In de top vijf is alleen in Spanje voeding goedkoper. Zo betaal je in Oostenrijk maar liefst 45 procent meer voor, bijvoorbeeld, vleesproducten. Groente, fruit en aardappelen zijn, daarentegen, in Frankrijk het duurst. Ook in Duitsland en Italië zijn de voedselprijzen voor vakantiegangers hoger, dan voor degenen die de zomer in eigen land doorbrengen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Grote verschillen vakantielanden

Wil je echt heel goedkoop kunnen genieten van al het lekkers in de supermarkt? Dan kun je de top vijf van populairste vakantiebestemmingen beter helemaal mijden. Het aller-goedkoopst ben je namelijk uit in Oost-Europa. Het goedkoopste land, wat betreft boodschappen doen, is Noord-Macedonië. Daar liggen de prijzen bijna veertig procent onder het EU-gemiddelde, gevolgd door Roemenië en Polen. Ook Turkije is gunstig, wegens de devaluatie van de nationale munt. Het duurst ben je uit in Zwitserland. De supermarktprijzen liggen hier maar liefst 63 procent boven het gemiddelde.

Goedkoop terrasje

De grote prijsverschillen hebben, met name, betrekking op etenswaar. Bij dranken wordt het verschil kleiner. Zo betaal je in Italië evenveel voor een glas wijn als in Nederland. Oostenrijk is één procent duurder. Frankrijk (-6 procent) en Duitsland(-11 procent ) zijn daarnaast iets goedkoper. Maar het goedkoopste wijntje drink je op en Spaans terras; hier liggen de drankprijzen gemiddeld zestien procent lager.

Lees ook

Eet dit vóór het boodschappen doen en je komt nooit meer met ongezonde dingen thuis

Bron| CBS, Telegraaf, Radar

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden