In 7 stappen helemaal relaxed
Stress op de werkvloer, chaos thuis en tot grote frustratie sta je ook nog eens vast in de file. Tot rust komen is dan zo makkelijk nog niet. Dit zevenstappenplan helpt je er een handje bij.
Je gedachten de baas worden
Veel ballen tegelijkertijd in de lucht houden is volgens yogadocent en vrouwencoach Elske Feitsma in de basis niet stressvol. Negatieve gedachten die je hebt over een bepaalde situatie leveren daarentegen wél stress op: je ademhaling versnelt, je hart gaat sneller kloppen en je begint te piekeren. Elske: “De hele dag door krijg je te maken met prikkels, uitdagingen en to-dolijsten, waardoor je brein continu een seintje aan je lichaam geeft dat er werk aan de winkel is. Als je overal in meegaat of denkt dat alles belangrijk is, raak je uitgeput. Gelukkig zijn mensen flexibele wezens en is ons lichaam in staat stress snel weer af te bouwen. Om meer innerlijke rust te ervaren is het essentieel je gedachten de baas te worden en voldoende rust te nemen. Fijne hulpmiddelen daarbij zijn meditatie en yoga. Door te mediteren leer je dat je niet je gedachten bént, maar dat gedachten opkomen en vanzelf weer weggaan. Met yoga doe je hetzelfde, maar gebruik je je lichaam intensiever. Door de houdingen creëer je een flow in je lichaam, waardoor je rustiger gaat ademhalen en de gedachtestroom verstilt. Hoe meer je oefent met mediteren, hoe beter je herkent wat er gebeurt op het moment dat je stress krijgt. Je merkt welke gedachten stress opleveren en welke spieren zich in je lichaam aanspannen. Door dit inzicht kun je stress te slim af zijn en meer rust ervaren."
Adem in, adem uit
De beste manier om jezelf in stressvolle situaties rustig te krijgen is heel simpel: adem in, adem uit. Laat je niet meeslepen door stress. Elske Feitsma geeft een handige tip om een pas op de plaats te maken: “Ga rustig zitten, zet je voeten stevig op de grond en voel wat er gebeurt in je lichaam. Bij stress zit je adem vaak te hoog. Door je bekken, buik en middenrif te ontspannen, krijgt je adem de kans om te zakken. Laat het probleem even los en focus volledig op je ademhaling. Adem een minuut lang vier tellen in en vier tellen uit. Vervolgens adem je vijf tellen in en vijf tellen uit, zodat je voelt dat je ademhaling rustiger wordt.”
Positief denken
Een leven zonder stress bestaat niet, maar je kunt er wel voor zorgen dat je niet volledig in beslag wordt genomen door stressvolle situaties. Psycholoog Kelly Weekers: “Neem een moment de tijd om rustig adem te halen en ga vervolgens na of het mogelijk is om de situatie te veranderen. Fijn als dat kan, dan kun je gericht aan de slag. Heb je geen invloed op datgene wat stress veroorzaakt? Laat de gedachten dan los. Sta je bijvoorbeeld in de file en wind je je enorm op omdat je te laat komt op je afspraak? Accepteer het feit dat je te laat komt, doe wat mogelijk is om de schade te beperken en geef vervolgens een positieve draai aan de situatie. Draai letterlijk aan de volumeknop van de radio en zingen maar! Sta je ’s ochtends op met de gedachte dat je je dag niet hebt? Grote kans dat je hier ook naar gaat leven. Het helpt om te denken: ik zit niet lekker in mijn vel, maar ik probeer het beste van deze dag te maken.”
Gelukshormonen triggeren
Alles wat ons gelukkig maakt stimuleert de aanmaak van dopamine, oxytocine, endorfine en serotonine. Deze gelukshormonen hebben een belangrijke functie: ze zorgen voor innerlijke balans, verlagen het stressniveau in ons lichaam en vertragen het verouderingsproces. Gezonde voeding, een goede nachtrust, een flinke lachbui en een fijne vrijpartij: allemaal manieren om je gelukshormonen een extra boost te geven.
De juiste voeding tot je nemen
Goed nieuws: met de juiste voeding kunnen we onze gelukshormonen een extra boost geven. Volgens Marjolein Dubbers, auteur van het boek Het energieke vrouwen voedingskompas, is het vooral belangrijk om voldoende hoogwaardige eiwitten, zoals biologische eieren, vlees, vis, Parmezaanse kaas en cottage cheese, te eten. Ook avocado, quinoa, haver, bananen en alle soorten zaden helpen je lichaam meer gelukshormonen aan te maken. “Probeer zo gevarieerd mogelijk te eten, want je lichaam heeft veel vitaminen en mineralen nodig om optimaal te functioneren. Daarnaast is een stabiele bloedsuikerspiegel onontbeerlijk om je goed te voelen, dus probeer suikers en andere snelle koolhydraten zo veel mogelijk van het menu te schrappen. Geniet volop van de maaltijden die je eet en trakteer jezelf af en toe op een stuk goede chocolade.”
Je uitstraling veranderen
Als je weinig energie hebt of niet lekker in je vel zit, kun je met een paar simpele trucs zowel je innerlijk als je uiterlijk in een tijdsbestek van een paar seconden veranderen. Volgens vrouwencoach Elske Feitsma is een prachtige manier om dat te doen het beoefenen van de inner smile, een eeuwenoude oefening afkomstig uit het taoïsme, een Chinese filosofische stroming. “Het enige wat je hoeft te doen is je voor te stellen dat je vanbinnen glimlacht. Probeer het maar: je voelt direct je mondhoeken naar boven trekken. Grote kans dat je zelfs een energieboost krijgt. Eenzelfde soort truc kun je toepassen op je lichaam. Naar voren afhangende schouders zorgen ervoor dat je energie inzakt. Breng je schouders omlaag, je borst naar voren, je kruin omhoog en recht je rug. Door deze houding voel je je in no time fysiek en mentaal weer krachtig.” In de jaren zeventig toonden wetenschappers voor het eerst aan dat dit doe-alsof-principe inderdaad werkt. Deelnemers die boos moesten kijken, voelden zich significant bozer dan deelnemers die werden gevraagd vrolijk te kijken. De conclusie van het onderzoek: doen alsof verandert je mentale staat. “Door op mindere dagen goed voor jezelf te zorgen, geef je je brein een seintje dat het goed met je gaat,” legt Kelly Weekers uit. “De stresshormonen worden op die manier gedwongen plaats te maken voor een portie gelukshormonen. Dus plof op een offday niet in je oude kloffie op de bank, maar trek je favoriete outfit aan en besteed een paar minuten aan je uiterlijk.”
De balans zoeken
Om gelukkig te zijn is het belangrijk te accepteren dat je alleen ‘dit moment’ hebt. Je kunt je verleden niet veranderen en je weet ook niet wat de toekomst gaat brengen. Innerlijke rust vind je nu, in het leven van dag tot dag. Psychologe Kelly Weekers: “Bepaal voor jezelf wat gezond voor je is en waar je gelukkig van wordt. Laat je niet verleiden tot extreme diëten, fanatieke sportprogramma’s en de zoveelste coachsessie, maar blijf dicht bij jezelf en laat je zo min mogelijk afleiden door de buitenwereld. Ben je bijvoorbeeld geen sporter? Neem dan vooral geen abonnement op de sportschool, maar pak de fiets naar je werk, wandel naar de supermarkt en schoffel het onkruid uit je tuin. Zodra je meer gaat leven naar hoe jij wilt leven in plaats van hoe je zou moeten leven, vind je meer innerlijke rust.”
Tekst | Marlies Hanse
Dit is afkomstig uit Margriet 2017-19. Lees voor meer tips het hele artikel via Blendle. Ook kun je editie 19 nabestellen via Magazine.nl.
Ook interessant om te lezen
- 4 tips voor meer balans in je energie-inname en verbruik
- Zingeving: met deze tips kom je ‘uit’ je hoofd
Bekijk ook onderstaande video waarin te zien is hoe de 11-jarige Noorse prins Sverre Magnus de 'dab' doet.
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief