Hoopvol nieuws: Pfizer-vaccin lijkt ook te werken tegen mutaties van coronavirus
Onlangs bleek dat er een heel besmettelijke Britse mutatie van het coronavirus rondgaat. Is het Pfizer-vaccin nog wel effectief, is sindsdien de vraag. De Amerikaanse farmaceut brengt nu een positief onderzoeksresultaat naar buiten. Het Pfizer-vaccin lijkt vooralsnog namelijk te werken tegen mutaties van het coronavirus. Ook die extra besmettelijke Britse variant.
Dit meldt het bedrijf nadat zij een laboratoriumstudie
hebben uitgevoerd in samenwerking met wetenschappers van de Universiteit Texas.
De studie is nog niet beoordeeld door onafhankelijke wetenschappers.
“Goed nieuws”
Voor het onderzoek werd er bloed afgenomen van twintig mensen die het Pfizer/BioNTech-vaccin hadden gekregen. Volgens een woordvoerder van Pfizer bleek het vaccin niet alleen te werken tegen de N501Y-mutatie in de Britse en Zuid-Afrikaanse virusvariant, maar ook tegen vijftien andere mutaties. “Dat is goed nieuws”, zo laat de woordvoerder weten. “Maar dit betekent niet dat het ook tegen elke andere mutatie zal werken.” De onderzoekers zijn daarom van plan om binnen enkele weken tests met andere mutaties van het coronavirus af te ronden.
Lees ook:
De eerste prik is gezet: wanneer zien we het effect van het coronavaccin?
Mutaties van het coronavirus
Het nieuws van Pfizer geeft enige geruststelling, zeker nu blijkt dat de Britse variant van het coronavirus veel besmettelijker is dan het ‘normale’ virus. Mensen die besmet zijn met de Britse mutatie blijken namelijk veel meer virusdeeltjes in hun keel te hebben dan mensen die positief getest worden op het ‘normale’ coronavirus. “De virusload bij mensen met de Britse variant is ongeveer een factor tien hoger. Dus een mogelijke verklaring is dat mensen die meer virus bij zich dragen, het ook makkelijker verspreiden”, zo verklaart viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC tegenover Het Parool.
Waarom besmettelijker?
Het is nog niet echt bekend waar de hogere ‘virusload’ van de mutatie door wordt veroorzaakt. Wel hebben wetenschappers ontdekt dat één van de mutaties van het virus, een verandering in het uitsteeksel (het spike-eiwit), makkelijker in cellen weet binnen te dringen. Wanneer het eenmaal is binnengedrongen kan het virus zichzelf kopiëren, om zich vervolgens bijvoorbeeld via speeksel of snot te verspreiden naar een ander persoon.”
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.
Bron | RTL Nieuws, NOS, Parool
Beeld | Getty