Margriet logo
Hoe zit het nu precies met een boosterprik? Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Hoe zit het nu precies met een boosterprik?

Het aantal coronabesmettingen loopt de afgelopen tijd weer flink op, ziekenhuizen stromen opnieuw vol, de druk op de zorg neemt nog meer toe en ook in verpleeghuizen stijgt het aantal positieve testen. Daarom klinkt er vanuit verschillende zorgorganisaties al de vraag of de boosterprik niet versneld kan worden gezet. Maar hoe zit het nu precies met die boosterprik?

En waar wachten we nog op voordat de eerste boosterprikken gezet kunnen worden?

Hoe werkt een boosterprik?

Een boosterprik is niet hetzelfde als een derde vaccinatie. Een basisvaccinatie bestaat voor de meeste mensen uit één of twee prikken. Daarmee ben je al optimaal beschermd tegen het virus. Na verloop van tijd nemen de antistoffen in je lichaam af. Een boosterpik werkt dan als een oppepper, doordat er opnieuw antistoffen worden aangemaakt. Als je toch besmet raakt, kan je lichaam je dan beter beschermen tegen het virus. Hierdoor is de kans kleiner dat je ernstig ziek wordt en in het ziekenhuis belandt.

Voor wie is dit bedoeld?

De boosterprik is op dit moment bedoeld voor alle mensen van 60 jaar en ouder. Zij zijn minder lang beschermd door de vaccins, dan jongere leeftijdsgroepen. Daarnaast kunnen bewoners van zorginstellingen, zoals verpleeghuizen en GGZ-instellingen, vanaf 18 jaar en ouder een extra prik krijgen. Ook de zorgmedewerkers mogen een boosterprik halen. Dit moet het risico op een ernstig verloop van de ziekte voor ouderen en kwetsbare groepen verkleinen en voorkomen dat zorgpersoneel ziek wordt en de druk op de zorg nog verder toeneemt.

Lees ook: Sanquin: ‘Gevaccineerde 61- tot 65-jarigen hebben minste antistoffen tegen corona’

Welk vaccin krijg je?

De boosterprik wordt gezet met het vaccin van Pfizer/BioNTech of Moderna. Het maakt niet uit of je basisvaccinaties met een ander vaccin zijn gezet. Bij een boosterprik met Moderna heb je een halve dosis nodig, bij Pfizer krijg je een hele dosis. Er moet wel minimaal zes maanden tijd zitten tussen je laatste vaccinatie en de boosterprik. Ook moet er twee weken tijd zitten tussen de boosterprik en de griepprik.

Gevaccineerd én corona gehad: moet je dan een boosterprik?

Als je al volledig gevaccineerd bent én het coronavirus hebt gehad, dan heb je al opnieuw antistoffen aangemaakt tegen de ziekte. Dit zou je ook als een boost kunnen zien. Als je toch binnen de doelgroep valt voor wie de boosterprik op dit moment bedoeld is, dan krijg je alsnog een uitnodiging om de prik te halen. De keuze is aan jou of je deze neemt.

Vanaf wanneer kun je een boosterprik krijgen?

Op dit moment is het plan om op zes december te starten met het aanbieden van de boosterprik aan alle 60-plussers, 18-plussers in zorginstellingen en zorgpersoneel. Onder ouderen wordt er van oud naar jong gewerkt, wat betekent dat eerst de oudste groep, de 80-plussers, een uitnodiging krijgen. Maar nu de besmettingsaantallen zo snel stijgen, ziekenhuizen richting code zwart gaan en de druk op de zorg steeds groter wordt, rijst de vraag: waarom beginnen we niet nu al met prikken? De GGD’s hebben al vaccinatielocaties, vaccins en het personeel al. Maar volgens zorgminister Hugo de Jonge moet er achter de schermen nog veel geregeld worden. Zo moet er nog toestemming komen vanuit Den Haag, moet in zorginstellingen alles nog klaar worden gemaakt, moeten toestemmingsverklaringen van sommige inwoners van zorginstellingen nog in orde worden gemaakt en moet het RIVM de uitnodigingen nog versturen.

Bron | Rijksoverheid, RIVM, RTL Nieuws, NOS
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden