Margriet logo
null Beeld

Hoe zit het met Kerstmis dit jaar? Dít is er uit het grote overleg gekomen

Veel mensen vragen zich af hoe het zit met Kerstmis dit jaar. Kunnen we nog gewoon Kerstmis vieren met meerdere mensen bij elkaar? En hoe groot is de kans dat we uit eten kunnen gaan met de kerst? Minister Fred Grapperhaus (Veiligheid) en de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio’s hielden hier gister een Veiligheidsberaad over.

Helaas kon er nog geen definitief uitsluitsel worden gegeven over Kerstmis.

“Volgende week meer duidelijkheid over Kerstmis dit jaar”

Hoewel het aantal besmettingen daalt, liet Grapperhaus weten dat we er nog niet zijn. “We moeten heel erg op onze hoede blijven voor dit virus,” zo liet hij weten. De bewindspersonen hopen volgende week wat meer duidelijkheid te kunnen geven over hoe kerstmis dit jaar eruit zal zien. “Het zal in ieder geval niet de kerst of oud en nieuw zijn, zoals we die van vorig jaar kennen,” zo stelt burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen. “Hoe dan ook ziet de kerst er anders uit dan andere jaren,” zo benadrukt ook de minister.

Lees ook: Farmaciebedrijf Pfizer optimistisch over coronavaccin: '90 procent effectief'

Voorkomen van derde golf

Om te voorkomen dat er straks weer sprake is van een derde golf, willen de burgemeesters niet te veel en te snel de coronamaatregelen gaan versoepelen. Zij hebben volgens Bruls absoluut geleerd van de zomer. “In september en oktober schoten de besmettingscijfers weer omhoog,” aldus Bruls. Daarnaast raadt de voorzitter van het beraad ook aan om alleen kerstinkopen te doen op rustige momenten en zoveel mogelijk online te bestellen.

Binnenkort weer versoepelingen

Het aantal besmettingen zit nu ongeveer op hetzelfde punt als op 7 oktober. Een week na deze datum ging de gedeeltelijke lockdown in. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, denkt dat Nederlanders binnen afzienbare tijd weer naar het zwembad, museum, theater, bioscoop, bordeel, pretpark of dierentuin kunnen gaan. Dit soort locaties zijn vorige week voor veertien dagen dicht gegaan. “Maar we kunnen met een gerust hart zeggen dat die maatregelen niet langer dan twee weken nodig zijn. We kunnen het houden bij twee weken, zoals beoogd was.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron |

(opent in een nieuwe tab)">AD

Beeld | Getty

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden