Margriet logo
null Beeld

Hittegolf? Met déze 21 tips blijf jij deze zomer lekker koel

Deze week hebben we een ware hittegolf in het land. Het is ontzettend warm en dit betekent dat zweetsnorren en oververhitting op de loer liggen. Deze 21 tips zorgen ervoor dat je het hoofd koel houdt als de mussen van het dak vallen.

Maar vergeet ook niet een beetje van de zon te genieten, want voor je het weet is het weer winter.

1. Drink, drink en drink

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: zorg dat je genoeg vocht binnenkrijgt. In het hitteplan van RIVM (dat actief wordt bij een hittegolf) staat dat het juist bij hoge temperaturen belangrijk is om genoeg te drinken om uitdroging te voorkomen. Hier lees je welke hoeveelheid genoeg is.

2. Water met een smaakje

Moeite om op zo’n dag toch genoeg te drinken? Drink eens een kopje bouillon of geef je water een smaakje! Er zijn ontelbare heerlijke combinaties van fruit en kruiden. Wat dacht je bijvoorbeeld van citroen, munt en limoen of bosbessen met lavendel? Dan heb je toch even een ander smaakje dan dat saaie water.

3. Eet vocht

Of eet groenten- en fruitsoorten die veel vocht bevatten, zoals komkommer en watermeloen. In dit artikel kun je lezen welke dingen je nog meer kunt eten om de hoeveelheid vocht in je lichaam op peil te houden.

4. Vries fruit in

Wil je snel je drankjes lekker koud hebben? Vries dan verschillende soorten fruit in, zoals witte druiven, frambozen, blauwe bessen en aardbeien. Die gebruik je als ijsklontje. Resultaat? Je hebt supersnel een koud drankje in je hand én het ziet er ook nog eens heel leuk uit.

5. Aluminiumfolie

Drankjes houdt je langer koel door een flesje of blikje in aluminiumfolie te wikkelen.

6. Wees zuinig met alcohol

Aangeraden wordt om alcohol te vermijden of daar matig mee te zijn, hoe erg al die zomerse drankjes ook naar je lonken. Je wordt er namelijk sneller dronken van én droogt makkelijker uit. In dit artikel kun je lezen hoe dat precies zit.

7. Fles koelen

Ga je toch voor een glaasje witte wijn, maar is de fles nog niet koud? Je koelt deze sneller door een schepje zout aan het koelwater (in de ijsemmer) toe te voegen.

8. Koelelement

Voedsel bederft sneller bij hoge temperaturen. Wil je iets meenemen, onderweg of naar je werk? Stop een klein koelelementje in je broodtrommel of vries een flesje water in, en plaats deze bij je eten.

Artikelen van Margriet ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief.

9. Voorkom opgezwollen voeten

Warm weer, dat betekent vaak dikke opgezwollen voeten en enkels. Voor veel vrouwen is het helaas heel herkenbaar. Maar: hoe kan het eigenlijk dat je er last van hebt en hoe zorg je dat je mooie zomerschoentjes toch prettig blijven zitten? Je vindt het antwoord in dit artikel.

10. Sport 's ochtends

Echt zin om actief te zijn heb je met dit warme weer waarschijnlijk niet, maar ook in de zomer gaan dingen als sporten gewoon door. Wel is het belangrijk dat je je goed voorbereid wanneer je tijdens een zomerse dag lichamelijk gaat inspannen. Probeer bijvoorbeeld vroeg in de ochtend te sporten, zodat de temperaturen nog niet zo hoog zijn. In dit artikel staan meer tips voor wanneer je gaat sporten tijdens een hittegolf.

11. Koud sjaaltje om je nek

Veel last van de warmte? Of moet je je toch langere tijd buiten begeven? Ga voor een koud sjaaltje. In dit artikel schreven we er eerder al over. Het werkt ook als verlichting voor wie in de overgang zit en last heeft van opvliegers. Bovendien is het voor huisdieren een fijne oplossing om koel te blijven.

12. Maak je eigen airco

Geen airco in huis? Gebruik een ventilator. Een brok ijs of flessen gevuld met ijs voor het apparaat zou een koelere luchtstroom geven. In dit artikel wordt bij tip acht uitgelegd hoe je je eigen airco maakt (en vind je meer fijne tips om lekker te slapen tijdens warme nachten).

13. Siësta

Een beter excuus krijg je niet: houd op het heetst van de dag, zo tussen twaalf en drie uur, lekker een siësta (net zoals in zuidelijke landen). Voor wat extra verkoeling plaats je onder je kussen een koelelement. In dit artikel lees je hoe je zoveel mogelijk uit je middagdutje kunt halen om je daarna weer fris en energiek te voelen.

14. Waterspray

Het kan helpen om af en toe water op je gezicht, half of polsen te spuiten: verschillende merken hebben waterspray die een verkoelende nevel verspreidt, met of zonder verzorgende werking. Geen spray in huis? Dan gebruik je gewoon de plantenspuit.

15. Zet elektrische apparaten uit

Veel elektrische apparaten zoals de computer zorgen voor warmte. Gebruik je ze niet, zet ze dan uit. Dat kan toch weer een paar graden schelen in huis. Wees daarnaast voorzichtig met je telefoon, deze kan slecht tegen hoge temperaturen en mag je al helemaal niet in de brandende zon laten liggen. Dit is wat je moet doen als je telefoon oververhit raakt.

16. Draag een hoed

Zorg zelf voor schaduw en draag een hoed of pet. Die zijn er gelukkig in veel soorten en maten en weer helemaal hip. Zo bescherm je de fragiele huid op je gezicht, je ogen, en je haar. Verbranden op je hoofdhuid is namelijk geen pretje. Is het toch misgegaan? Lees dan hier wat je het beste kunt doen bij een verbrande hoofdhuid.

17. Eerste hulp bij hitte

Zorg dat je lekker koel blijft: schakel de hulp in van ijsblokjes en wrijf ze over je polsen, leg een nat washandje op je voorhoofd of natte theedoek in je nek.

18. Ga goed voorbereid op pad

Ga je op pad? Neem dan in elk geval een fles water, hoofdbedekking en zonnebrand mee. Ook adviseert de ANWB om in de auto altijd een paraplu mee te nemen. Mocht je ergens stil komen te staan, kun je jezelf en eventuele passagiers bescherming bieden tegen de brandende zon.

19. Lauw douchen

Verkoeling nodig, maar geen zwembad in de tuin? Stap dan onder de lauwe (niet koude) douche. Hierna kun je er weer even tegenaan.

20. Weg met schurende dijbenen

Last van schurende dijbenen bij deze hoge temperaturen? Niet nodig! Bekijk deze handige tips die dit ongemakkelijke probleem verhelpen. Wist je bijvoorbeeld dat talkpoeder kan helpen om vocht op te nemen, waardoor het minder schuurt?

21. Bied hulp

Sommige groepen lopen extra risico bij een hittegolf, zoals je oude buurvrouw. Check daarom in de straat of je wellicht ergens iemand een ijsje kan brengen of iets anders kan betekenen.

Beeld | iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden