Margriet logo
Helaas: in 2022 wordt het nóg moeilijker om je te verzekeren voor fysiotherapie Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Helaas: in 2022 wordt het nóg moeilijker om je te verzekeren voor fysiotherapie

Al een aantal jaren snijden zorgverzekeraars in hun aanvullende verzekeringen. Veel zorgverzekeraars verzekeren minder behandelingen voor fysiotherapie, terwijl je wel hetzelfde blijft betalen. Óf ze halen de premie zelfs omhoog, waardoor je meer betaalt, maar minder behandelingen vergoed krijgt.

Het is daarom verstandig om je polis goed te bekijken, maar ook te vergelijken. Independer legt uit.

Deze zorgverzekeraar gaat het verst

Zorgverzekeraar Menzis gaat in zijn Extra Verzorgd-verzekering het aantal behandelingen fysiotherapie terugbrengen van 32 naar 20, terwijl de premie wel hetzelfde blijft. Dat is dus een flinke mindering in het aantal fysiobehandelingen. Door deze ingreep verlies je een behandelwaarde van 420 euro, zo berekent vergelijkingssite Independer. Hartstikke zonde dus! Maar Menzis is niet de enige die veranderingen doorbrengt in zijn aanvullende verzekering. Bij een aanvullende verzekering van HEMA gaat bijvoorbeeld de prijs juist omhoog, terwijl er 6 fysiobehandelingen afgaan. Dat geeft een waarde van 210 euro, wat betekent dat je meer gaat betalen voor de verzekering, maar een stuk minder behandelingen vergoed krijgt.

Een dure aanvullende verzekering

Bij de grote verzekeringsmaatschappijen is het al zo’n vijf jaar onmogelijk om je aanvullend te verzekeren voor een onbeperkt aantal behandelingen fysiotherapie. Alleen zorgverzekeraar ONVZ heeft nog een pakket dat je een volledige dekking geeft. Helaas is de aanvullende polis van ONVZ die onbeperkt fysio aanbiedt niet goedkoop. ONVZ Superfit kost bijvoorbeeld 134,66 euro per maand. Dus naast de premie voor de basisverzekering betaal je nog 1615,92 euro per jaar extra voor je aanvullende verzekering. “Het past in een trend dat verzekeraars de dekking voor fysiotherapie in de aanvullende verzekering steeds verder uitkleden of duurder maken”, zegt Mirjam Prins, zorgexpert bij Independer.

Lees ook:
Zoveel ga jij volgend jaar meer betalen voor je zorgverzekering

Je verliest een hoop

Volgens Prins hangt er zeker een prijs aan de behandelingen die afnemen. Bij een goedkopere aanvullende verzekering van Menzis gaat het aantal behandelingen terug van 9 naar 4. Als je 35 euro per behandeling rekent dan verlies je dus een behandelwaarde van 175 euro. Ook de goedkoopste pakketten van verzekeraars HEMA en Anderzorg brengen het aantal behandelingen terug. Bij HEMA’s aanvullend pakket 1 gaat het terug van 9 naar 6 behandelingen en bij Anderzorg van 6 naar 4 behandelingen. Deze behandelingen kosten samen 105 en 70 euro, en dat terwijl de polissen niet goedkoper worden. Bij de aanvullende verzekering van Friesland gaat de prijs ook omhoog, terwijl er juist twee fysiobehandelingen af gaan. Hier betaal je dus een stuk meer voor een stuk minder behandelingen.

Zó bekijk en vergelijk je jouw polis

Ieder jaar bekijken de verzekeraars hun aanvullende pakketten opnieuw. De overheid bepaalt de inhoud van de basisverzekering, vervolgens bepaalt de zorgverzekeraar hoeveel het zal gaan kosten. Maar bij een aanvullende verzekering gaat dat anders: hier kan een verzekeraar zelf een invulling aan geven. Het kan dus zijn dat de prijs van de aanvullende verzekering niet verandert, maar de dekking wel. Je kunt dan hetzelfde betalen, maar minder behandelingen vergoed krijgen. Daarom raden wij aan om ieder jaar goed naar je polis te kijken en te vergelijken.

Gelukkig hoeft dat helemaal niet moeilijk te zijn. Met deze tool is het zo gepiept en kom je niet voor verrassingen te staan.

Bron | Independer
Beeld | Getty Images

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden