Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Heftig: één op de drie Nederlanders vindt dat de levenskwaliteit lijdt onder het gebrek aan openbare toiletten

Uit een onderzoek in opdracht van de Maag Lever Darm Stichting en de Toiletalliantie blijkt dat een derde van de Nederlanders last heeft van het tekort aan openbare toiletten. Daarnaast blijkt maar liefst een kwart van de mensen regelmatig thuis te blijven uit angst om onderweg geen wc te kunnen vinden. Uit deze resultaten blijkt het probleem veel groter dan eerder werd gedacht. 

Vooral vrouwen, senioren en mensen met lagere inkomens zijn hier het vaakst de dupe van.

Last van een tekort aan openbare toiletten

Uit het onderzoek onder 1.021 Nederlands blijkt dat maar liefst dertig procent van de Nederlanders niet alleen last heeft van een tekort aan openbare toiletten, maar dat zelfs de levenskwaliteit hieronder lijdt. Een eerder onderzoek toonde al aan dat de helft van buik- en blaaspatiënten soms tot regelmatig thuisblijft vanwege het gebrek aan toiletten. Uit deze nieuwe peiling blijkt dat ook een kwart van deze ondervraagden thuisblijft uit angst om geen wc te kunnen vinden. “Deze resultaten zijn flink negatiever dan we hadden verwacht,” laat Bernique Tool, directeur van de Maag Lever Darm Stichting en oprichter van de Toiletalliantie weten. Het openbaar toilet is een basisvoorziening en dit onderzoek toont aan dat dit in Nederland nog steeds niet goed geregeld is.

Eén op de tien mensen moest afgelopen week gedwongen wildplassen- of poepen

Dat er een tekort is aan openbare toiletten zorgt er ook voor dat veel mensen gedwongen moeten wildplassen en poepen. Uit de peiling blijkt dat slechts één op de tien respondenten altijd met gemak een wc kan vinden. In grote steden is dit nog minder. Daarnaast blijkt dat 84 procent wel eens in het wild plast of poept. Sterker nog: één op de tien respondenten gaf aan dit in de afgelopen week nog te hebben moeten doen.

Vrouwen zijn veel vaker de dupe

Vooral vrouwen, senioren, mensen met een aandoening en mensen met een lager inkomen blijken het vaakst last te hebben van het tekort aan openbare toiletten. Zij ervaren volgens het onderzoek de meest negatieve impact op hun levenskwaliteit. Vaak wordt er ook gedacht dat je voor een toiletbezoek bij bijvoorbeeld een restaurant moet betalen of eerst iets moet kopen. Toch is dat lang niet altijd het geval en mag je meestal bij hoge nood echt wel even van het toilet gebruik maken.

Uit de peiling blijkt wel dat vrouwen vaker weggestuurd worden bij een horecatent of winkel als ze vragen of ze gebruik mogen maken van het toilet dan mannen. Daarnaast blijft bijna een derde van de vrouwen soms tot regelmatig thuis door een tekort aan toiletten, terwijl dit bij mannen om vijftien procent gaat.

Lees ook: Je plas lang ophouden: hoe schadelijk is dat? Een uroloog legt het uit

De toiletnorm

Er is een zogenoemde toiletnorm, waarmee bepaald is dat er in drukke voetgangersgebieden om de 500 meter een toilet moet zijn. Bij wandelpaden is dit om de 5 kilometer en bij fietsroutes om de 25 kilometer. Er bestaat zelfs een HogeNood-app, waarmee je toiletten in de buurt sneller kunt vinden. Hier kun je meer dan 9.500 gecontroleerde locaties op vinden, waarbij naast de afstand ook de faciliteiten van de wc en voorgaande beoordelingen te zien zijn. Zo weet je precies wat je kunt verwachten als je in het openbaar plotseling naar het toilet moet.

Bron | Toiletalliantie

Beeld | Getty Images

null Beeld

Nu op Margriet.nl: nieuwe afleveringen van 'Mijn verhaal' de podcast! In dit tweede seizoen van de indrukwekkende podcastserie gaan we wederom in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Met verhalen over verlies, bijzondere liefdes en ingrijpende ervaringen. Beluister vanaf 1 september iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden