Groepsimmuniteit: waarom het góed is als mensen het coronavirus krijgen
Minister-president Mark Rutte zei maandagavond dat veel Nederlanders besmet zullen raken met het coronavirus. Misschien schrok je daar even van: we zitten er natuurlijk niet echt op te wachten om allemaal ziek te worden. Toch is het volgens de specialisten een goed teken, en zal het zorgen voor groepsimmuniteit tegen het coronavirus. Maar wat betekent dat precies?
Het coronavirus blijft voorlopig waarschijnlijk nog wel even actief, en daarom is het belangrijk dat we zo snel mogelijk immuun worden voor besmetting.
Groepsimmuniteit
Als je het coronavirus hebt gehad, ben je in de meeste gevallen daarna immuun voor het virus. De kans dat je het dan nog eens krijgt, is dan heel klein of zelfs afwezig. En als je het virus niet meer kan krijgen, kun je het ook niet overdragen aan anderen. Hoe groter de groep mensen is die immuun zijn, hoe kleiner de kans dat het virus kan verspreiden naar kwetsbare ouderen of mensen met een zwakke gezondheid. Volgens Rutte bouw je met deze groepsimmuniteit, als het ware, een beschermende muur om mensen heen, die anders doodziek kunnen worden door het virus.
Lees ook: Waarom het belangrijk is om de piek van het coronavirus laag te houden
Gezonde mensen
Maar dan is het wel belangrijk dat gezonde mensen, die dus niet binnen de risicogroepen vallen, het virus krijgen. Zij zullen er van genezen en dan immuun zijn, zonder blijvende klachten te houden. Het kan volgens Rutte en het RIVM wel nog maanden duren voor groepsimmuniteit opgebouwd is, en tot die tijd moeten we ons dus vooral aan de maatregelen houden. Zo kunnen we mensen met een zwakkere gezondheid ook nú al zoveel mogelijk afschermen van het virus.
Geen lockdown in Nederland
Om die groepsimmuniteit tegen het coronavirus op te bouwen, moeten mensen wel de kans hebben om het virus op te lopen. Het land helemaal op slot gooien – een lockdown - is daarom dus volgens de Nederlandse experts niet verstandig. Naast dat er dan geen immuniteit kan ontstaan, zal het virus ook dan niet ineens verdwijnen. Mensen kunnen, als de lockdown opgeheven wordt, alsnog ziek worden en dan ontstaat er dus toch een enorme piek in ziektegevallen.
Virus maximaal controleren
Daarom kiest het kabinet voor de huidige maatregelen om het virus maximaal te controleren en groepsimmuniteit te creëren. Dit houdt volgens Rutte in dat: "we de piek in het aantal besmettingen proberen af te vlakken en uit te smeren over een langere periode. Met deze aanpak, waarin de meeste mensen alleen lichte klachten zullen krijgen, bouwen we immuniteit op en zorgen we dat de zorg het aankan." Hoe lang deze situatie aan zal houden, is nog onbekend.
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.
Beeld | iStock