Goede vraag: hoe betrouwbaar is een zelftest bij de omikronvariant?
De huidige vaccins blijken minder goed te beschermen tegen de nieuwe omikronvariant van het coronavirus. Daardoor vraag je je misschien ook af: hoe zit het dan met de bestaande testen? Is een zelftest nog wel even betrouwbaar bij de omikronvariant?
We leggen je uit wat je hierover moet weten.
Hoe betrouwbaar is een zelftest bij de omikronvariant?
Even voor de zekerheid een zelftest doen? Dat lijkt verstandig. Maar zo’n zelftest is ontwikkeld toen de omikronvariant nog niet bestond, dus hoe betrouwbaar is deze nog? Aan RTL Nieuws vertelt epidemioloog Carl Moons van het UMC Utrecht dat het tot nu toe nog goed lijkt te gaan. De structuren van het virus worden nog steeds door de zelftest herkend. Ook Coen Berends, woordvoerder van het RIVM, vertelt aan RTL Nieuws dat de WHO meerdere laboratoria onderzoeken heeft laten doen en ook daaruit blijkt dat de antigeentesten nog goed lijken te werken bij de omikronvariant.
Dat heeft er mee te maken dat het s-eiwit en n-eiwit in de omikronmutatie niet zodanig zijn veranderd dat de testen niet meer werken. Hoewel dit positief nieuws is, gaat dit nog wel om bevindingen in laboratoria. Of dit ook in de praktijk het geval is, dat moet de aankomende tijd uit praktijkonderzoek blijken. Het zal ongeveer anderhalve maand duren voordat daar resultaten van bekend worden.
Hoe herken je een betrouwbare zelftest?
Je kunt voor een paar euro al een zelftest kopen, maar hoe weet je dan of deze betrouwbaar is? Dat kun je zien aan het CE-logo op de verpakking met daarachter vier cijfers, dit wordt ook wel het CE-certificaat genoemd. Pas als een zelftest naast dat CE-certificaat ook een check van de overheid heeft gekregen wordt ‘ie goedgekeurd in Nederland. Heb je een zelftest met CE-logo, maar zonder getal erachter? Of twijfel je over de betrouwbaarheid van een test met CE-logo en getal? Rijksoverheid heeft híer een lijst met alle goedgekeurde zelftesten.
Lees ook: Aha: zó lang duurt het gemiddeld voor je boosterprik werkt
Wanneer is een zelftest voldoende?
Het huidige advies is om een zelftest te gebruiken voor de zekerheid, zowel bij klachten als zonder klachten. Ook als je al een keer corona hebt gehad of als je al volledig gevaccineerd bent. Heb je een positieve zelftest? Laat dan een extra test doen bij de GGD. Heb je een verhoogd risico op een ernstig verloop van de ziekte bij een besmetting? Dan is het advies om je bij de GGD te laten testen, in plaats van een zelftest te gebruiken. Ook als je op je werk in aanraking komt met kwetsbare groepen is het advies om je via de GGD te laten testen en geen zelftest te gebruiken.
Zit je in quarantaine? Dan kun je dit alleen beëindigen door op de vijfde dag negatief te testen bij de GGD. Als je hersteld blijkt van het coronavirus krijg je hierdoor ook meteen een herstelbewijs met een QR-code, wat een geldig coronabewijs is.
Geen zelftest gebruiken na positieve testuitslag bij de GGD
Ben je met coronaklachten positief getest bij de GGD? Dan hoef je binnen de 8 weken na die testuitslag geen zelftest te gebruiken. Heb je na die 8 weken opnieuw coronaklachten? Laat je dan wederom bij de GGD testen. Heb je coronaklachten maar bleek de uitslag bij de test van de GGD negatief? Dan kun je wel zelftesten blijven gebruiken.
Bron | RTL Nieuws, Rijksoverheid
Beeld | Getty Images