Margriet logo
null Beeld

Goed nieuws: eerste medicijn tegen corona goedgekeurd in Europa

Tijd voor voorzichtig goed nieuws: Europese medicijnautoriteiten hebben het eerste medicijn tegen corona goedgekeurd. Wanneer de Europese Commissie dit advies overneemt, mag het coronamedicijn ook in de Europese Unie gebruikt worden. Hierover wordt volgende week een besluit genomen.  

Met dit medicijn zouden coronapatiënten niet alleen sneller herstellen, ook de kans op overlijden moet hiermee kleiner worden.

Een goedgekeurd coronamedicijn

Het coronamedicijn dat afgelopen donderdag door de Europese medicijnautoriteiten is goedgekeurd, heet remdesivir. Dit middel werd oorspronkelijk ingezet bij het ebolavirus en werkt als virusremmer. Het kan je bekend in de oren klinken. Dat komt omdat er hier in Nederland al een tijdelijke ontheffing voor geldt. Toch moest het eerst nog door een keuring, omdat de informatie over de risico’s en bijwerkingen nog onduidelijk waren. Inmiddels is daar meer inzicht in. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) laat weten dat de effecten nog niet volledig bekend zijn, maar dat er wel voldoende aanwijzingen zijn dat de positieve effecten opwegen tegen de risico’s. Daarom mag onder voorwaarden dit medicijn worden toegediend. De aanvullende onderzoeksresultaten moeten uiterlijk in december verschijnen. Deze zullen de Europese medicijnautoriteiten in versneld tempo beoordelen.

Remdesivir tegen klachten

Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn er al meerdere coronapatiënten in Nederland met remdesivir, het coronamedicijn, behandeld. Deze patiënten herstellen volgens het CBG gemiddeld vier dagen eerder dan anderen. Dat komt omdat deze virusremmer zorgt dat je minder nieuwe virusdeeltjes aanmaakt. Daarnaast lijkt ook de kans op overlijden door dit middel kleiner. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, uitslag, misselijkheid en een verhoogde concentratie van enzymen in de lever.

Lees ook

Déze ontstekingsremmer verbetert volgens onderzoekers overlevingskans corona

Wie krijgt het coronamedicijn?

Wanneer ook de Europese Commissie het coronamedicijn goedkeurt, mogen artsen dit gebruiken bij de behandeling tegen het coronavirus. Maar niet iedereen krijgt dit coronamedicijn. Het middel zal pas worden voorgeschreven bij coronapatiënten die met een longontsteking in het ziekenhuis liggen en kampen met een zuurstoftekort. Bij een mildere vorm van het virus zal je dit middel dus voorlopig niet van de dokter krijgen. Dat komt omdat er nog geen bewijs is of remdesivir ook positief effect heeft op minder zieke coronapatiënten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NU.nl, CBG

Beeld | iStock

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden