Goed nieuws: een warme zomer betekent niet automatisch een strenge winter
We kunnen er nog iedere dag over napraten: het zalige zomerweer van de afgelopen maanden. Maar er zou ook een keerzijde aan die langdurige tropische temperaturen zitten. Zo zou het een voorbode zijn van een strenge winter.
Hoewel we aankomende week nog kunnen genieten van een paar mooie dagen, lijkt het feest daarna toch écht voorbij te zijn. De druilerige herfst staat weer voor de deur. En dan hebben we het nog niet gehad over de strenge winter waarover gesproken wordt. Maar als we de research van Nu.nl mogen geloven, hoeft de subtropische zomer helemaal niet te betekenen dat er ijskoude maanden aankomen.
Extreem koude lucht
De nieuwswebsite deed het onderzoek op basis van een artikel van Tipsenweetjes.nl. Volgens dit artikel is er meer ijs gesmolten op de Noordpool, te wijten aan de extreem warme temperaturen van deze zomer. Hierdoor zou er meer water in de lucht hangen, wat zou zorgen voor een sterk hogedrukgebied bij de Noordpool. Die koude lucht zou komende winter onze kant opkomen, omdat het van een hoge- naar een lagedrukgebied verplaatst. Brrr...
Amerikaanse onderzoekers kwamen in 2012 met een soortgelijk verhaal. Zij gingen op zoek naar een verband tussen de opwarming van de aarde tussen 1990 en 2010 en het feit dat een aantal gebieden op het noordelijk halfrond moesten dealen met winters die gemiddeld kouder waren geworden. Uit hun studie bleek bovendien dat de zomerse temperaturen ervoor zorgden dat er meer ijs smolt op de Noordpool. Dit zou volgens deze wetenschappers leiden tot meer water in de lucht, waardoor de kans op extra sneeuwval in Siberië hoger lag. En dit zou weer zorgen voor strengere winters in Azië, Europa en de Verenigde Staten.
Koud kikkerlandje
In Nederland zou er echter helemaal geen verband zijn tussen de temperaturen in de zomermaanden en die in de winter, zo vertelt het KNMI tegen Nu.nl. Oftewel, een warme zomer is geen voorbode van een strenge winter.
Volgens Frank Selten, klimaatonderzoeker bij het KNMI, is de temperatuurstijging een algemene trend, ook in de winter. Hij legt uit dat natuurlijke schommelingen in het klimaat zo'n tien tot twintig jaar kunnen duren en in deze perioden kan het tijdelijk warmer of kouder dan normaal zijn. Schommelingen in het klimaat kunnen voor even het effect van CO2 en de algehele opwarming van de aarde maskeren. En daarom is het volgens Selten een stuk aannemelijker dat de winters tussen 1990 en 2010 in sommige gebieden kouder waren door zulke schommelingen, en niet door de warmere zomers. Hij noemt de onderzoeksperiode te kort om het effect van CO2 te kunnen onderscheiden van natuurlijke schommelingen in temperaturen. Daarbovenop kunnen extreem koude winters blijven voorkomen, ook bij opwarming van de aarde. Het is en blijft een kwestie van toeval. Aha!
Bron | nu.nl
Beeld | iStock
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.