Margriet logo
GGD gaat minder betrouwbare coronatest inzetten door omikrongolf Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

GGD gaat minder betrouwbare coronatest inzetten door omikrongolf

Door de omikrongolf lopen GGD’s over. Daarom zien ze zich genoodzaakt om meer, maar minder betrouwbare coronatests in te zetten van commerciële teststraten.

Heb jij geen essentieel beroep? Dan is de kans groter dat jij het straks met een minder betrouwbare testuitslag moet doen.

Hulp van commerciële teststraten

Als je klachten hebt, moet je je laten testen. Maar eind januari verwachten GGD’s mogelijk 200.000 testaanvragen per dag, het dubbele van wat het nu is. Dat kunnen ze niet alleen aan. Daarom wil GGD GHOR Nederland de hulp inschakelen van de commerciële teststraten van Testen voor Toegang. Deze werden vóór de lockdown alleen gebruikt voor testen zonder klachten. Bijvoorbeeld om een toegangsbewijs te krijgen voor een bezoek aan de horeca, een cultureel evenement, sportwedstrijd of vakantie.

Lees ook:
Is een zelftest via je keel betrouwbaarder bij de omikronvariant?

Minder betrouwbare coronatest

Maar er zit een groot nadeel aan die commerciële teststraten. Op de Testen voor Toegang-locaties is straks waarschijnlijk alleen een antigeensneltest te krijgen. Die geeft sneller een uitslag dan een PCR-test, maar is wel minder gevoelig en dus minder betrouwbaar. Daarom krijgen bepaalde personen voorrang bij de GGD-teststraten. Mensen met een essentieel beroep, bijvoorbeeld.

Herstelbewijs

Ook roept de inzet van commerciële teststraten vragen op over het herstelbewijs. Je krijgt nu alleen een herstelbewijs na een positieve PCR-test bij de GGD. Kun je straks dan ook een herstelbewijs krijgen na een positieve uitslag van een antigeensneltest? Daar moet het antwoord nog op komen.

Meer laboratoria nodig

Maar naast de GGD’s, lopen ook laboratoria over. Zij analyseren op dit moment zo’n 92.000 GGD-tests per dag. Om de uitslag van coronatests zo snel mogelijk te hebben, moet ook daar dus meer capaciteit komen. En dat is nog een grote uitdaging voor het ministerie van Volksgezondheid.

Komende vrijdag is er een nieuwe persconferentie, waarin premier Rutte de plannen voor de komende tijd bekend maakt.

Bron | NOS, RIVM
Beeld | Getty

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden