Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Geen versoepelingen, maar mogelijk zelfs strengere coronamaatregelen voor kerst

Versoepelingen met de feestdagen zitten er definitief niet meer in. Sterker nog: we kunnen nog vóór kerst strengere coronamaatregelen verwachten. Dit maakten premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge dinsdag bekend tijdens de persconferentie.

Een persconferentie waarin helaas vooral slecht nieuws te brengen was.

Geen versoepelingen

"Inmiddels tellen we door corona bijna tienduizend lege stoelen aan de kersttafel", zei een somber gestemde Rutte tijdens de persconferentie. "Dat is ongelooflijk verdrietig en een extra reden waarom we met kerst zo graag bij elkaar willen zijn." Maar helaas, we zijn volgens het kabinet nog niet klaar voor versoepelingen. Daarvoor zijn de cijfers nog te zorgelijk; het aantal coronabesmettingen blijft te hoog en de druk op de zorg neemt nog maar weinig af.

Coronamaatregelen met kerst

Geen versoepelingen betekent dat we de feestdagen in de huidige gedeeltelijke lockdown moeten doorbrengen. De maatregelen die we kennen blijven dus van toepassing. Zó gaat dat er dan ongeveer uitzien met kerst:

Maximaal drie gasten thuis

Het advies luidt om maximaal drie personen (kinderen tot en met twaalf jaar niet meegerekend) buiten je eigen huishouden bij je thuis te ontvangen. Met anderhalve meter afstand tot elkaar, ook aan tafel. Ga je naar buiten? Dan mag je met je eigen huishouden of een groep van maximaal vier personen in totaal zijn.

Maximaal dertig personen in een openbare binnenruimte

Wil je met kerst bijvoorbeeld naar de bioscoop, het theater of bowlen? In openbare binnenruimtes mogen maximaal dertig mensen aanwezig zijn, inclusief kinderen en exclusief personeel. Je mag voor maximaal vier personen tegelijk reserveren. En je moet er uiteraard je mondkapje dragen, in elk geval als je loopt.

Alleen kerstinkopen doen

We kunnen niet uit eten, want de horeca blijft dicht. Dat wordt dus boodschappen inslaan en thuis een kerstbrunch of kerstdiner verzorgen. Doe kerstinkopen online of heel gericht 's ochtends of doordeweeks, om de drukte zo veel mogelijk te vermijden.

Lees ook:

Kerst klein vieren? 5x waarom dat misschien zelfs leuker is

Geen alcohol kopen of bestellen na 20.00 uur

Wil je alcohol kopen of bestellen? Dit kan alleen vóór 20.00 uur gekocht of bezorgd worden, daarna is het verboden. Dus wil je wijnen met kerst, dan is het zaak dat je de fles(sen) op tijd in huis haalt.

Op (kerst)vakantie naar Curaçao

Ben je van plan om met kerst de zon op te zoeken? Let dan op als je naar Curaçao gaat. Het reisadvies is daar sinds dinsdag aangepast naar oranje vanwege het verhoogde aantal coronabesmettingen. Dit houdt dus in dat reizen naar Curaçao wordt afgeraden. Ga je toch, dan heeft dit mogelijk gevolgen voor je gezondheid en reisverzekering. En bij thuiskomst dien je tien dagen in thuisquarantaine te gaan.

Oud en nieuw

Wanneer er mogelijk wel versoepelingen kunnen plaatsvinden, durven Rutte en De Jonge nog niet met zekerheid te zeggen. Maar er wordt gemikt op half januari, mits de cijfers het toelaten. Feit is in elk geval het eenmalige vuurwerkverbod. En ook met de jaarwisseling mogen we vooralsnog niet meer dan drie mensen buiten het eigen huishouden thuis ontvangen.

Vaccineren

En na de feestdagen? Dan wordt er gevaccineerd. Er is inmiddels een eerste indeling gemaakt van wie welke coronavaccinatie als eerste krijgt. Zo krijgen zorgmedewerkers van verpleeghuizen als eersten een oproep. Vervolgens zijn de medewerkers uit de gehandicaptenzorg en thuiszorg aan de beurt. Net als de bewoners van die instellingen.

Lees ook:

Waarom de coronavaccinatie niet uit één, maar uit twee prikken bestaat

Bron | Rijksoverheid

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet Extra: winter ligt nu in de winkel! Met in deze special: een compleet kerstverhaal, winterpuzzels, cadeaukaartjes, gezond de winter doorkomen en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden