Margriet logo
Geboren in 1960 of 1961? Dan kun je vanaf nu je boosterprik halen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Geboren in 1960 of 1961? Dan kun je vanaf nu je boosterprik halen

Het gaat steeds sneller met het zetten van de boostervaccinaties. Vanaf dinsdag 14 december om 11:00 uur kunnen mensen die geboren zijn in 1960 of 1961 ook een afspraak maken voor de boosterprik.

We leggen je uit wat je hierover moet weten.

Boosterprik inplannen voor mensen uit 1960 en 1961

Als eerst waren de oudste ouderen in Nederland aan de beurt voor de boosterprik, maar inmiddels loopt het tempo op en zijn de mensen uit het geboortejaar 1960 en 1961 aan de beurt om hun prik in te plannen. Daarvoor hoef je dus niet te wachten tot er een schriftelijke uitnodiging op de mat valt, maar kun je via déze website zelf een afspraak maken bij de GGD. Je hoeft op de priklocaties dus ook geen uitnodigingsbrief te laten zien, maar wel een identiteitsbewijs en een afspraakbevestiging. Ook moet je een vragenlijst invullen die zowel online als op de priklocaties verkrijgbaar is.

Let wel op: tussen je laatste basisvaccinatie en de boosterprik moet wel minimaal zes maanden tijd zitten. Tussen de griepprik of de pneumokokkenprik en de boosterprik moet minimaal twee weken zitten. Heb je corona gekregen na je vorige vaccinatie(s)? Dan moet je na je besmetting ook zes maanden wachten tot je de boosterprik kunt krijgen.

Waarom een boosterprik?

De boosterprik is bedoeld om je afweer tegen het coronavirus een oppepper te geven en te verlengen. Dit versterkt de werking van je basisvaccinaties. Vooral bij ouderen blijkt namelijk dat de bescherming van de eerdere vaccinaties tegen het virus na verloop van tijd afnemen.

Lees ook: Maakt het uit welk vaccin je als boosterprik krijgt?

Geldigheid van je coronabewijs

Bij een boosterprik blijft je huidige coronabewijs nog steeds geldig. Je hoeft na deze prik dus niet opnieuw twee weken te wachten tot je een nieuwe geldige QR-code krijgt. Je coronabewijs zal alleen worden aangevuld met de extra prik. Vanaf 1 februari 2022 geldt wel dat het internationale vaccinatiecertificaat alleen nog geldig is met een boosterprik als je langer dan negen maanden geleden je basisvaccinatie hebt gehad.

Bron | NU.nl, Rijksoverheid, NOS
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden