Margriet logo
null Beeld

Emigreren kun je leren: vier vragen aan de psycholoog

Wie het roer omgooit, verlaat de snelweg en begeeft zich op een avontuurlijk, kronkelig pad. Onderweg kom je van alles tegen. Prachtige ervaringen, onverwachte kansen, nieuwe mensen, maar ook obstakels, uitdagingen en dilemma’s, aldus Saskia Zimmermann. Als psycholoog, ervaringsdeskundige - ze woont al zeventien jaar in Frankrijk - en als het gezicht achter haar blog Liefdevol emigreren verzorgt zij online coaching en persoonlijke inspiratiesessies voor mensen die het roer om (willen) gooien.

Wat is de grootste uitdaging als je gaat emigreren?

“Emigreren is zo’n enorme verandering. Gegarandeerd gaan dingen anders dan gedacht of gehoopt. Soms zijn het praktische zaken. Je denkt dat je alles goed hebt geregeld, maar die vergunning laat gewoon véél langer op zich wachten dan gepland. Of het internet wordt maar niet

aangesloten, omdat één enkel papiertje ontbreekt. Het eerste jaar ben je vooral praktisch bezig om je nieuwe leven vorm te geven. Het echte landen komt daarna pas.”

Hoe doe je dat dan?

“Zeker voor vrouwen is het belangrijk na hun emigratie een nieuwe uitdaging te creëren. Wanneer ik dit zeg tijdens een coachinggesprek is het altijd eerst even stil. Ze vinden emigreren an sich al spannend genoeg. Klopt, maar wanneer alle praktische zaken zijn afgehandeld en je niets meer omhanden hebt en geen vriendinnen om koffie mee te drinken, val je snel in een gat. Het is fijn als je daar voor vertrek op anticipeert. Vooraf nadenkt over hoe je in je nieuwe land een zinvolle bezigheid kunt creëren. Of het nu een hobby, studie, vrijwilligerswerk of een baan is. Zinvol bezig zijn geeft voldoening, maar ook structuur en sociale contacten. Heb je weinig omhanden, kom je in een ‘leegte’ en kun je je snel verloren voelen.”

Wat zijn de valkuilen?

“Valkuilen klinkt mij iets te negatief, het suggereert dat je er niet meer uitkomt. Ik spreek liever over fases. Er zijn mensen die moeiteloos van een heel vol leven in Nederland verhuizen naar een paradijselijke plek waar niemand hen kent en in no time een nieuwe kennissenkring opbouwen. Het gros van de emigranten heeft meer tijd nodig. Na de eerste geluksroes, komt het besef: ik ken hier niemand. Wat heb ik gedaan? Zelfs al spreek je de taal, diepgang in relaties opbouwen heeft tijd nodig. Begin met de taal leren voor je weggaat en blijf dat doen in je nieuwe land. En ga vooral in gesprek. Stort je er gewoon in en denk niet te veel na. Durf het te zeggen als je iets niet begrijpt. Contact hebben met je buren is belangrijker dan mooie zinnen formuleren.”

Wat is jouw persoonlijke tip?

“Emigreren is ook rouwen. Het leven loslaten dat je had en het nieuwe aanvaarden, dat nog helemaal moet groeien. Liep je voor vertrek over van de ideeën over het opbouwen van een nieuw bestaan, blijkt het in je nieuwe thuisland totaal anders of zelfs niet te werken. Het eerste wat ik mijn cursisten leer is: probeer zo flexibel mogelijk te worden. Dat is één van de belangrijkste tips en dat vertaalt zich op allerlei manieren en allerlei niveaus. Het gaat altijd anders dan je had gedacht. Niet erg. Loslaten, meebewegen, een andere weg in durven te slaan. Ook dat is avontuur.”

Dit is een gedeelte uit het dossier 'Ik vertrek' uit Margriet 2017-33. Lees het hele dossier via Blendle of bestel deze editie na via magazine.nl.

null Beeld

Tekst | Petra Schouten

Foto | iStock

Ook interessant om te lezen

Bekijk ook

Bekijk hieronder een wel heel bijzonder huwelijksaanzoek. Deze man vroeg zijn vriendin ten huwelijk in de bioscoop. Lees hier wat daaraan voorafging.

Met nieuwe vriendinnen een dagje weg?

Margriet Vriendinnen biedt vrouwen door heel Nederland de gelegenheid om kosteloos, gemakkelijk en laagdrempelig nieuwe vriendinnen te ontmoeten. Margriet wil iedere vrouw de kans geven het beste uit het leven te halen en zo gelukkig mogelijk te zijn. En daar hoort vriendschap bij! Door het aanmaken van een persoonlijk profiel kun je je aansluiten bij één of meerdere vriendinnengroepen die bij je passen.

Winter Fair 2017

Margriet Winter Fair vindt plaats van 17 t/m donderdag 23 november in de Brabanthallen in Den Bosch. Ga eropuit en geniet van de workshops, optredens, eettentjes en het afwisselende aanbod in de shoppingstraat. Met Margriet Winter Fair kom je in november al helemaal in de sfeer van de feestdagen. Zien we je daar?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden