Margriet logo
null Beeld

Edwin Spee: ‘Het moment dat Bibian stierf, was mooi en verdrietig tegelijk’

Edwin Spee, de geliefde van de in maart overleden Bibian Mentel, heeft een aantal bewogen maanden achter de rug. En hoewel er zeker ook verdriet is, denkt hij vooral aan de vele mooie en dierbare herinneringen die hij heeft. “We bespraken geregeld hoe ik verder zou gaan na haar dood. Ik ben verdrietig, maar niet ingestort en kan goed leven met het verdriet”, vertelt hij in een openhartig interview in Margriet.

En dat interview is niet het enige: vanaf 16 september schrijft Edwin Spee een wekelijkse column in Margriet. Bibians motto ‘verzamel herinneringen, geen bezittingen’, vormt de rode draad in de artikelen van deze nieuwe columnist.

‘Ik dacht: dit kan niet’

Bibian Mentel overleed afgelopen maart op 48-jarige leeftijd aan de gevolgen van uitgezaaide kanker. Een groot verlies voor velen, maar vooral voor haar man Edwin, zijn twee dochters en haar zoon Julian. “Het moment dat Bibian stierf was mooi en verdrietig tegelijk”, vertelt Spee in Margriet. “Ik had haar hand vast, er zat een vriendin op de rand van het bed, mijn dochter stond naast me. Ineens komt Bibian omhoog om, voor mijn gevoel, mij een kus te geven, maar daar had ze niet genoeg kracht meer voor. Ze viel, met nog steeds een lach op haar gezicht, weer achterover op het kussen. En toen was ze dood."

"Ik wist al zes jaar dat die dag zou gaan komen en ik wist die laatste weken ook dat die dag steeds dichterbij kwam. Maar toch dacht ik op dat moment: dit kan niet. Het was eigenlijk heel onwerkelijk.”

Lees ook:

Edwin schrijft een brief aan zijn Bibian: ‘Kanker heeft mij nooit doen twijfelen aan mijn liefde voor jou’

null Beeld

‘Ik ben verdrietig, maar niet ingestort’

“Over hoe ik verder zou gaan na haar dood, daar hebben we het geregeld over gehad. Ik ben verdrietig, maar niet ingestort en kan goed leven met het verdriet. Dat ik mijn leven oppak en verder leef doe ik zonder schuldgevoel. Bibian had het zo gewild en zei vaak genoeg tegen me: ‘Ik gun jou het geluk.’”

“Verdriet mocht, en mag er zijn, maar we willen er niet in verdrinken. We hebben tijdens het leven van Bibian gehuild, ook met de kinderen erbij, maar daarna kwam altijd weer die focus: wat is nog wel leuk? Wat is er nog wel? En die gedachte geeft ook kracht. Het voelt niet als een verplichting, maar Bibian zou wel willen dat we volop van het leven genieten.” Het maken van nieuwe herinneringen met het gezin is voor Spee dan ook heel belangrijk – dat lees je de komende weken ook duidelijk terug in zijn columns.

Lees meer in Margriet 40

Benieuwd naar het hele interview met Edwin Spee? Dat kun je lezen in Margriet 40, vanaf 9 september verkrijgbaar in de winkel of online via lossebladen.nl. Edwins wekelijkse column start in Margriet 41, verkrijgbaar vanaf 16 september. Zijn bijzondere column kun je welke week lezen in zowel het blad als op Margriet.nl.

Interview | Saskia Smith

Fotografie | Mariel Kolmschot

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden