‘Door dit boek ervaar je wat voor invloed dankbaar zijn heeft op je leven’
Ernst-Jan Pfauth (31), uitgever en journalist bij De Correspondent, heeft het Dankboek geschreven. Dit boek is een pleidooi voor dankbaarheid en een dagboek ineen. Hij schreef het als tegengeluid in de huidige prestatiemaatschappij.
Jij was zo iemand die altijd streefde naar de beste versie van jezelf, veel zelfhulpboeken las, je telefoonverslaving overwon en leerde spreken in het openbaar. Waarom ben je zelfhulpboeken gaan lezen?
“Dat begon tien jaar geleden. Tijdens een familiediner wilde ik een toost uitbrengen en door de zenuwen klotste de wijn over mijn glas. Erna moest ik spreken voor mijn werk, mijn toenmalige baas zat erbij. Hij zei op dat moment niets, maar later gaf hij me het boek The quick and easy way to effective speaking. Dat boek komt uit een serie bestsellers. Ik ging heel veel zelfhulpboeken lezen in korte tijd. Het begon voor mij als werk.”
Wat heeft het je opgebracht?
“Ik heb nu heel weinig spullen. Dit als gevolg van het boek van de beroemde Japanse opruimgoeroe Marie Kondo. Ook heb ik veel blogs over minimalisme gelezen van Amerikaanse bloggers. Mijn vrouw en ik zijn ons heel bewust van wat we kopen, ook voor ons huishouden. Ik had altijd een ‘stukje maand’ over, kwam financieel gewoon niet rond. Ik heb ook het boek De moed van imperfectie van dr. Brené Brown gelezen. Het is lastig om daarnaar te leven. Op de vraag hoe je dat moet doen, imperfect leven, en meer heb ik proberen antwoord te geven in mijn boek.”
Hoe kwam je erachter dat dankbaar zijn voor jou werkte?
“Door het uit te proberen. Ik was bezig mezelf te verbeteren en alleen maar gefocust op hoe het beter kon. Ik was niet aan het genieten. De tijd die ik – door mezelf steeds te verbeteren – overhield, besteedde ik aan nog meer werken. Ik was chronisch ontevreden en vermoeid. Ik wilde niet dat ik later spijt zou krijgen dat ik niet had genoten van mijn leven. Bijna een jaar geleden ben ik begonnen met het opschrijven van drie dingen waar ik dankbaar voor ben, dit komt uit de positieve psychologie. Door dat op te schrijven, vielen de mooie dingen uit mijn leven me op, de dingen waar ik gelukkig van werd. En dat zijn niet meer likes op een artikel dat ik heb geschreven, maar bijvoorbeeld het hebben van de volledige aandacht voor mijn zoon of vrouw. Op een gegeven moment was ik laat huis en daardoor had ik geen gelegenheid om op te schrijven waarvoor ik dankbaar was. Dat voelde als niet douchen voor het slapengaan.”
‘Door het opschrijven vielen de mooie dingen uit mijn leven me op, de dingen waar ik gelukkig van werd’
Je merkte dat de prestatiemaatschappij ervoor zorgde dat het leven één grote wedstrijd was geworden die je soms bijna te veel werd. Het Centraal Bureau voor de Statistiek stelt dat meer dan een miljoen Nederlanders kampt met burn-outklachten. Richt jij je met je boek met name op hen, of kunnen we er allemaal wat van opsteken?
“Ik vond dat het geen boek moest worden voor alleen mensen met burn-outklachten. Er zijn talloze Nederlanders die geen last hebben van de prestatiemaatschappij, maar bijvoorbeeld wel bij hun kinderen of vrienden de gevolgen ervan zien. Je moet er eerst zelf bewust van zijn.”
Waarin verschilt jouw boek van andere zelfhulpboeken?
“Mijn verhaal is een stuk korter. Ik heb geprobeerd het zo bondig mogelijk op te schrijven. Waar worden we gelukkig van en waar halen we onze voldoening uit? Veel psychologen houden zich met die vragen bezig.”
Het tweede deel van het boek is een dagboek dat de lezer zelf kan invullen. Wat levert dit hem of haar op?
“Ik wil niet dat mensen na het lezen de boodschap vergeten en er vervolgens niet meer mee bezig zijn. Met dit boek kun je bijhouden waar je dankbaar voor bent en ervaren wat voor invloed dankbaar zijn op je leven heeft. Ik heb het boek niet geschreven, maar gemaakt. Het is niet voor niets dat – zodra je de wikkel eraf haalt – mijn naam er niet meer op staat. Het moet echt een boek van de lezer worden. In het eerste gedeelte vertel ik over het dankbaarheidsritueel. Sinds 2001 houdt een onderzoeker uit de Verenigde Staten daar experimenten mee en sinds 2003 wordt daar onderzoek naar gedaan. Een voorbeeld van het dankbaarheidsritueel is het schrijven van een brief aan familie of vrienden. Uit onderzoek is gebleken dat mensen daardoor optimistischer worden en meer verbonden zijn met elkaar. Ook heeft het invloed op het empathisch vermogen, hoe je je verhoudt tot anderen. Mijn vrouw en ik vertellen elkaar elke avond wat we hebben opgeschreven, oftewel waar we dankbaar voor zijn. Ik kreeg een mailtje van een lezeres die schreef dat zij, haar partner en hun zoon elkaar elke avond aan tafel vertellen waar ze dankbaar voor zijn. Ik schrijf in mijn boek doelen op, maar bijvoorbeeld ook dat ik gemediteerd heb. Voor mijn vrouw is haar Dankboek echt een dagboek. Zo zei onze zoon van twee jaar oud onlangs voor het eerst dat hij een ‘gezellige’ dag had gehad. Mijn vrouw heeft dat opgeschreven.”
Foto's | Frank Ruiter en pfauth.com
Dankboek van Ernst-Jan Pfauth is voor € 20 te koop bij bol.com.
Winnen!
Wij geven vijf exemplaren weg van dit bijzondere boek. Kans maken? Vul snel onderstaand winformulier in.
Ook leuk om te lezen
- Kijk terug: Ik gun geluk, ‘emotionele’ special met ouders van gehandicapte kinderen
- Heftige korte film waarschuwt voor gevaar mobiel telefoongebruik in de auto
- Smile! Het is vandaag Wereld Dag van de Glimlach
Bekijk ook
Vriendinnen Ingrid en Liezet zijn als voorbereiding op Margriet Winter Fair op bezoek geweest bij Romeo. Romeo is trendwatcher, groenstylist en presentator van de video’s van Green Your Day. Tijdens Margriet Winter Fair gaat hij creatieve workshops geven.
Kun je de video niet bekijken? Klik dan
.
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.