Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít zegt het OMT over op reis gaan in de kerstvakantie

Voor je het weet is het kerstvakantie, maar wat kunnen en mogen we dan, met het oog op corona? Op wintersport gaan, naar een kerstmarkt afreizen buiten Nederland, ver weg de zon opzoeken: als het aan het Outbreak Management Team (OMT) ligt, zit dat er dit jaar hoogstwaarschijnlijk allemaal niet in.

Het OMT is van plan om het kabinet aan te raden een negatief reisadvies af te geven voor de gehele kerstvakantie, zo wordt duidelijk uit een adviesbrief aan het ministerie van Gezondheid. Ook schrijft het team van experts al het een en ander over het vieren van kerst.

Corona en de kerstvakantie

'In de zomervakantieperiode en de maanden daarna zijn vele honderden, vooral jongere personen, met COVID-19 teruggekomen van een vakantie in het buitenland', zo schrijft het OMT. De experts hebben geleerd van de eerste en tweede golf en willen voorkomen dat dit opnieuw gebeurt.

Lees ook:

Duitsland verzoekt Nederlanders om níet naar kerstmarkten te komen

Zo verwachten ze dat het zeker op wintersport lastig is om anderhalve meter afstand te houden, bijvoorbeeld in de rij voor de skilift of in drukke cafés en restaurants. Ook het reizen zelf is risicovol: 'Vooral voor buitenlandse vakanties geldt dat risico’s vergroot worden door de reis over een langere afstand en drukte op stations en vliegvelden, waarbij beperkte mogelijkheden zijn om afstand te houden.'

Minder strenge coronamaatregelen in het buitenland

Dat er in het buitenland andere, mogelijk soepelere coronamaatregelen gelden, helpt ook niet mee. 'Als maatregelen in landen minder streng zijn dan in Nederland, dan zal dit naar verwachting leiden tot meer risicogedrag, meer besmettingen en daardoor weer meer import van geïnfecteerde gevallen.' Daarom pleit het OMT niet alleen voor een code oranje reisadvies, maar voor een compleet negatief reisadvies tijdens de kerstvakantie. Uiteindelijk moet het kabinet hierover de knoop doorhakken. En het is natuurlijk heel erg balen voor de reisbranche, die vindt dat het compleet van het gedrag van de vakantieganger zélf afhangt.

In quarantaine na thuiskomst

Wat ook meespeelt, is dat uit metingen van de GGD blijkt dat slechts een kwart van de reizigers na een reis naar een code oranje-land in quarantaine ging. Het OMT benadrukt dat dit heel belangrijk is, zelfs als een (snel)test uitwijst dat je geen corona hebt.

Lees ook:

(opent in een nieuwe tab)" href="https://www.margriet.nl/lifestyle-nieuws/binnen-een-kwartier-de-uitslag-hoe-betrouwbaar-is-een-coronasneltest~b0f53c40/" target="_blank">Binnen een kwartier de uitslag: hoe betrouwbaar is de coronasneltest écht?

Kerstvakantie 2020 in eigen land

Dan maar op vakantie in eigen land? Daar heeft het OMT geen bezwaar tegen, mits je met huisgenoten of een beperkt aantal anderen buiten je eigen huishouden gaat. Dit aantal zal waarschijnlijk gelijk staan aan het maximum van drie personen dat je op dit moment 'mag' ontvangen thuis.

Kerst vieren met familie

Hugo de Jonge liet dinsdag weten dat de huidige gedeeltelijke lockdown naar verwachting 'tot diep in december en misschien zelfs tot na de jaarwisseling' aanhoudt. Dat betekent dus een heel sobere kerst. Krijg je bezoek van mensen buiten je eigen huishouden? 'Dit kan de blootstelling en transmissie bevorderen en verhoogt de risico’s voor ouderen, opa’s en oma’s', aldus het OMT.

Alles op eigen risico dus, deze kerstvakantie. En met de nodige coronamaatregelen. Toch eters over de vloer? Zó zorg je dat een etentje bij jou thuis zo coronaproof mogelijk verloopt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Rijksoverheid

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 47 ligt nu in de winkel! Met deze week: fit zonder sporten, een geheim hebben voor je partner, mooi grijs worden en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden