Dit wil je nu alvast weten over de 2G-regel
Je hoort steeds vaker de 2G-regel in het nieuws voorbijkomen. In delen van Duitsland wordt dit beleid al gehanteerd en ook ons demissionair kabinet zou tijdens de huidige lockdown bezig zijn met de voorbereidingen om de 2G-regel in Nederland in te voeren. Maar wat houdt die regel eigenlijk in? En waarom is dit nodig?
We leggen je uit wat we hier tot nu toe over weten.
Wat is de 2G-regel?
De 2G-regel, ook wel het 2G-beleid, houdt in dat een negatieve coronatest niet meer voldoende is om een geldig coronatoegangsbewijs te krijgen. Dat betekent dus dat je alleen nog volledig gevaccineerd of genezen van het coronavirus een coronatoegangsbewijs hebt. De twee G’s staan daarbij voor ‘gevaccineerd’ en ‘genezen’. Dit beperkt de bewegingsvrijheid voor ongevaccineerden dus flink. Op dit moment geldt in Nederland nog het 3G-beleid, waarmee je ook met een negatieve test een coronabewijs kunt krijgen.
Is het 2G-beleid effectief?
Net als bij veel andere coronamaatregelen is het moeilijk om te bepalen hoe effectief een maatregel precies is. Het 2G-beleid zou er in ieder geval voor moeten zorgen dat het aantal nieuwe besmettingen daalt, doordat ongevaccineerden beter beschermd worden. Zowel gevaccineerden of genezen persoon als ongevaccineerden kunnen het virus bij zich dragen, maar de kans is groter dat een ongevaccineerd persoon hiermee besmet raakt en ernstig ziek door wordt dan bij de andere twee groepen.
De regel zou dus eigenlijk bedoeld zijn om ongevaccineerden beter te beschermen tegen een besmetting, maar dit maakt het leven van deze groep wel een stuk ingewikkelder.
Waarom was het 3G-beleid eerder wel voldoende?
Aan RTL Nieuws legt immunoloog Ger Rijkers uit dat de ‘spelregels’ zijn veranderd door de deltavariant van het virus. Deze variant is besmettelijker, waardoor je dit gevaccineerd ook makkelijker met je mee kunt dragen. Hoewel je er zelf misschien niet ziek van zult worden, ben je hierdoor wel besmettelijk voor anderen. En als die ander niet gevaccineerd is, dan kan die persoon hier ernstig ziek door worden.
Lees ook: Hoe zit het nu precies met een boosterprik?
Wanneer kunnen we dit verwachten?
Tijdens de persconferentie liet demissionair premier Mark Rutte weten dat er tijdens de huidige lockdown van drie weken wordt gewerkt aan het wettelijk doorvoeren van ander soort maatregelen. Dit gaat onder andere om het invoeren van de 2G-regel. In de Tweede Kamer was er nog geen meerderheid voor deze regel, omdat dit tot vaccinatiedwang zou leiden. Of en per wanneer de wet er precies komt, is dus nog niet duidelijk.
Waar gaat de 2G-regel gelden?
Het demissionair kabinet laat weten de 2G-maatregel verplicht te willen stellen in bepaalde situaties, waar de kans op een besmetting het grootste is en die anders niet door kunnen gaan. Bijvoorbeeld bij evenementen. Het kabinet zou ondernemers (vooral in de horeca) zelf de keuze willen geven of ze het 2G- of 3G-beleid hanteren.
Bron | NU.nl, RTL Nieuws, AD
Beeld | Getty Images