Margriet logo
null Beeld

Dit vergoedt je zorgverzekering als je besmet raakt met het coronavirus

Het coronavirus houdt de gemoederen nog altijd flink bezig. Inmiddels zijn er 503 mensen in Nederland besmet en wordt de kans op besmetting dus steeds iets groter. Maar hoe zit het eigenlijk met de dekking van je zorgverzekering als jij mogelijk het coronavirus hebt?

Zakdoekjes, zeep, mondkapjes en handgel worden

allemaal niet vergoed, maar de meeste andere medische kosten die je maakt als

je (mogelijk) besmet bent met het coronavirus gelukkig wel.

Huisarts

De eerste stap bij een mogelijke besmetting is om contact op te nemen met je huisarts. Het gaat dan bijvoorbeeld om klachten als koorts, hoesten en pijn op de borst. Wanneer je koorts hebt en moeite krijgt met ademen moet je direct contact opnemen met de huisarts of – wanneer het buiten werktijd is – de huisartsenpost. Ga vooral niet zelf naar de huisartsenpraktijk of het ziekenhuis toe, in verband met het besmettingsgevaar. Consulten en behandelingen bij de huisarts worden volledig vergoed door je basisverzekering, en gaan ook niet van je eigen risico af. Hiervoor hoef je dus niet te betalen.

Lees ook: Veel besmettingen met coronavirus, maar hoeveel mensen zijn genezen?

Onderzoek

Als er vermoedens zijn dat je besmet bent met het coronavirus, overlegt de huisarts met de GGD. Samen kunnen zij dan zorgen dat er een laboratoriumonderzoek afgenomen wordt. Als je erg ziek bent stuurt de huisarts je naar het ziekenhuis, waar in een isolatieruimte de test afgenomen wordt. Als de klachten meevallen, komt iemand van de GGD thuis voor de test. De testpersoon draagt een mondkapje, schort en bril en haalt met een wattenstokje slijm uit uw keel en neus. Ook deze kosten vergoedt je zorgverzekering, maar je betaalt hierover wel je eigen risico. Als je geen verwijzing hebt van je huisarts of de GGD, maar je op eigen initiatief wilt laten testen, moet je de kosten voor het onderzoek volledig zelf betalen.

Ziekenhuis

De meeste mensen met het coronavirus kunnen gewoon thuis – in isolatie – uitzieken. Soms zijn de ademhalingsklachten alleen zo ernstig dat je tijdelijk in het ziekenhuis opgenomen moet worden. Dan krijg je bijvoorbeeld een infuus en wat extra zuurstof toegediend. De kosten die je maakt in het ziekenhuis vergoedt de basisverzekering, maar gelden wel als onderdeel van het eigen risico.

In het buitenland

Natuurlijk wordt het sterk afgeraden om nu naar een gebied met negatief reisadvies te reizen, zoals Italië of bepaalde delen van China. Als je dat wél doet, geldt je Nederlandse zorgverzekering overigens nog wel. Deze dekt alle noodzakelijke medische kosten in het buitenland tot aan het in Nederland geldende tarief. Als de zorg in het buitenland duurder is dan hier, betaal je dus zelf dat deel van de kosten. Ook is hier weer het eigen risico van toepassing. Als je een reisverzekering afgesloten hebt om bijvoorbeeld medische reiskosten of aanvullende medische kosten te vergoeden, zou het kunnen dat zij niet tot vergoeding overgaan door het coronavirus. Check dit dus goed voor vertrek.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Thuisarts, Zorgwijzer

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden