Margriet logo
Dít is wanneer jij waarschijnlijk je boosterprik kunt halen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít is wanneer jij waarschijnlijk je boosterprik kunt halen

In veel landen zijn al miljoenen boosterprikken gezet. In Nederland verliep de start nogal traag, maar daar lijkt nu eindelijk verandering in te komen. En daarmee rijst ook de vraag: wanneer ben jij dan aan de beurt om je boosterprik te halen?

Krijg jij voor het einde van het jaar nog je extra vaccinatie?

Wanneer kun je een boosterprik halen?

Vanaf 19 november zijn we in Nederland gestart met het toedienen van de boosterprik. Daarbij geldt dat alle zestigplussers een uitnodiging ontvangen van het RIVM. Er wordt van oud naar jong gewerkt, wat betekent dat eerst alle mensen van 80 jaar en ouder een boosterprik kunnen halen en vervolgens een steeds jongere leeftijdsgroep. Er zijn in totaal zo’n 740.000 tachtigplussers in Nederland. Daarna zijn ook de meerderjarige bewoners van zorginstellingen aan de beurt en mogen zorgmedewerkers van 18 jaar en ouder hun extra vaccinatie halen. Vanaf 3 december krijgen mensen met het downsyndroom ook een uitnodiging. Wanneer al deze groepen aan de beurt zijn geweest, ontvangen ook mensen jonger dan 60 jaar (tot 18 jaar) een uitnodiging voor een boosterprik. Ook daar wordt weer van oud naar jong gewerkt.

Net als bij de normale vaccinaties is er steeds een nieuwe jaargang aan de beurt. Op dit moment kunnen mensen geboren in 1941 hun afspraak maken. Je hoeft hiervoor dus niet per se op een schriftelijke uitnodiging te wachten, maar je kunt via de website of het landelijke afsprakennummer (0800-70 70) je prik zelf inplannen. Je hoeft bij de priklocaties ook geen schriftelijke uitnodiging te laten zien, maar alleen een identiteitsbewijs en de afspraakbevestiging (via e-mail of telefoon). Ook moet je een vragenlijst invullen.

Voor het einde van het jaar een boostervaccin

Hoewel de start van de boostercampagne traag verliep, moet een groot deel van de zestigplussers dit jaar nog hun boosterprik krijgen. Dat betekent dat de GGD’en deze week 200.000 boosterprikken moeten zetten, volgende week 350.000 en in de weken daarna maar liefst 700.000 prikken per week. Hier zullen onder andere militairen, dierenartsen, oud-artsen, oud-verpleegkundigen en medische studenten bij gaan helpen. Daarnaast kunnen zestigplussers ook bij ziekenhuizen en huisartsen hun boosterprik halen.

Lees ook: Deze bijwerkingen kun je krijgen van de boosterprik

Eerder samen met je partner aan de beurt

Zijn jij en je partner allebei 60 jaar of ouder? Dan kun je ook tegelijkertijd een afspraak maken voor het boostervaccin. Ook als je een ander geboortejaar hebt hoef je dus niet te wachten. Deze afspraak moet wel telefonisch gemaakt worden en je partner moet bij het maken van de afspraak aanwezig zijn om toestemming te geven.

Zes maanden wachten

Niet iedere zestigplusser kan zijn of haar boosterprik dit jaar nog krijgen, vanwege de wachttijd tussen je laatste vaccinatie en de boosterprik. Daar moet namelijk minimaal zes maanden tussen zitten. Demissionair minister Hugo de Jonge streeft ernaar om iedereen in de zevende maand na de laatste vaccinatie een boosterprik te kunnen geven.

Bron | Metro, NU.nl, Rijksoverheid
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden