Margriet logo
null Beeld

Dít is de wetenschappelijke reden dat we niet van spruitjes houden

Spruitjes, je bent er gek op óf je moet er niks van weten. Behoor jij tot de laatste groep? Dan kunnen wij je geruststellen: mensen die niet van spruitjes houden, kunnen daar echt niets aan doen.

De reden dat je spruitjes niet lekker vindt, heeft alles te maken met de groente zelf. En dat heeft een duidelijke, wetenschappelijk onderbouwde oorzaak.

Kindertijd

Als we iets niet lekker vinden, heeft dit volgens de Britse voedingswetenschapper dr. Adam Cunliffe vaak te maken met een negatieve ervaring uit onze kindertijd. Heb je bijvoorbeeld een hekel aan wortels, dan zou dit kunnen komen doordat je moeder ooit heel boos op je is geworden toen je je groente niet wilde opeten. Of misschien ben je een keer goed ziek geworden na het eten van wortels, waardoor je voor de rest van je leven een negatieve associatie met deze oranje groente hebt. Kortom: als je iets het liefst nooit meer eet, heeft dit vaak een achterliggende psychologische oorzaak.

Bittere smaak

Bij spruitjes speelt er echter meer mee. “Veel mensen hebben gewoon niet geleerd om dingen te lusten die in de categorie ‘bitter’ vallen, zoals spruitjes. Ieder mens wordt geboren met een natuurlijke afkeer van bitter voedsel. Dat heeft een oorzaak die teruggaat tot eeuwen geleden. De meeste planten die bitter smaken zijn giftig, waardoor ons lichaam die smaak minder prettig vindt. Dat was eeuwenlang een natuurlijke reactie, die ons beschermde tegen het eten van iets waarvan we ziek konden worden – of erger. En die reactie komt automatisch naar boven, zélfs als die bittere planten eigenlijk heel voedzaam zijn,” zo verklaart voedingswetenschapper Cunliffe het verschijnsel.

Typische geur

En dan is er nog die typische geur van spruitjes, die blijkbaar ook een grote rol speelt in onze smaakbeleving. Onze tong kan maar vijf smaken onderscheiden: zoet, zout, zuur, bitter en umami. De neus daarentegen is een veel complexer orgaan dat ongeveer 100.000 verschillende geurtonen kan onderscheiden. “We denken dat het de smaak van spruitjes is die we niet lekker vinden, maar eigenlijk is het gewoon de geur,” aldus Cunliffe.

Bron | Elle

Foto | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden