Margriet logo
Deze maatregelen kunnen we verwachten op de persconferentie Beeld ANP Foto
Beeld ANP Foto

Deze maatregelen kunnen we verwachten op de persconferentie

Wéér een nieuwe persconferentie, en wéér nieuwe maatregelen waar we ons aan moeten gaan houden. Een behoorlijke domper, nadat het afgelopen zomer de goede kant op leek te gaan. Toch kondigen Mark Rutte en Hugo de Jonge vanavond weer een reeks nieuwe maatregelen aan: dit kun je verwachten.

En dit betekenen de nieuwe maatregelen voor jou.

Maatregelen persconferentie 26 november

Een officieel besluit moet vandaag in het Catshuis nog worden genomen, maar inmiddels verrast het niemand meer dat de plannen voor nieuwe maatregelen alweer gelekt zijn. De belangrijkste maatregel volgens Haagse bronnen? Een stevige avondlockdown, die al vanaf 17.00 uur ingaat. Daarmee zouden alle niet-essentiële sectoren vanaf die tijd de deuren moeten sluiten, en mogen de deuren om 05.00 pas weer open. Essentiële winkels zoals supermarkten moeten ook hun openingstijden inkorten: voor hen geldt een sluitingstijd van 20.00. Deze en alle andere maatregelen die we vanavond op de persconferentie te horen krijgen zullen in ieder geval voor drie weken gelden.

Dit betekenen de nieuwe maatregelen voor jou

Wat er onder de niet-essentiële sectoren valt? Onder andere de zogeheten ‘doorstroomlocaties’ zoals musea, culturele instellingen zoals theaters en bioscopen en sportzalen voor amateursport. Deze sectoren mochten de afgelopen weken wél nog hun deuren ’s avonds open houden, terwijl contactberoepen zoals kappers en schoonheidsspecialisten per 13 november al eerder dicht moesten. Ook zij zullen naar verwachting nog een uur eerder moeten stoppen.

Lees ook
Volledig gevaccineerd én corona gehad: heb je dan nog een boosterprik nodig?

Scholen blijven open

Heb je schoolgaande (klein)kinderen en zag je al op tegen wéér een paar weken thuisonderwijs? Dan lijk je deze keer de dans te ontspringen: in tegenstelling tot advies van het OMT besluit het demissionair kabinet waarschijnlijk om de scholen open te houden. Hoewel het grootst aantal besmettingen op dit moment op scholen plaatsvindt, noemen bronnen binnen Den Haag het sluiten van de scholen ‘een te groot risico voor de ontwikkeling van kinderen.’ Daarin geen rigoreuze beslissingen dus, lijkt het. Alle ‘basisregels’ zoals de anderhalvemeterregel, het dragen van mondkapjes in openbare ruimtes en zo veel mogelijk thuiswerken blijven ook de komende weken gelden.

Beeld | ANP Foto
Bron | NOS

Leonie CollombonANP Foto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden