Margriet logo
Deze impact heeft corona op de zorgpremie Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Deze impact heeft corona op de zorgpremie

Het nieuwe jaar staat weer voor de deur. Dit betekent dat de zorgpremies voor 2022 bekend zijn. En er valt wat op: de stijging van grote premieverschillen tussen de zorgverzekeringen is opnieuw duidelijk zichtbaar. Wat is de invloed van corona op deze stijging van de zorgpremie?

Maar allereerst: naast de premieverschillen lopen ook de premiestijgingen fors uiteen. Bovenaan staat de Ditzo Combinatiepolis, die maar liefst 162,60 euro per jaar duurder wordt. Gemiddeld stijgen de premies volgend jaar met 47,55 euro blijkt uit cijfers van vergelijkingssite Independer. Omdat de premieverschillen tot honderden euro’s per jaar kunnen oplopen, is het verstandig om juist nu je huidige zorgverzekering nog eens goed te bekijken.

De impact van corona is minder zwaar

“Aan het begin van de coronacrisis vreesden veel experts dat de impact op de zorgpremie groot zou zijn. Maar het blijkt dat de extra kosten van corona deels worden gecompenseerd door uitgestelde zorg. Ook zijn de coronakosten deels gecompenseerd door de overheid waardoor de kosten voor de verzekeraars meevallen”, zegt Bas Knopperts zorgexpert bij Independer. “Bovendien kunnen de zorgverzekeraars ervoor kiezen om hun opgebouwde reserves in te zetten. Op de manier blijft de premiestijging beperkt”.

Stijgende zorgkosten

Al jaren is er een trend dat de zorgkosten stijgen. Nederland vergrijst en dat zorgt voor meer kosten. Daarnaast zijn er meer patiënten die duurdere medicijnen gebruiken waardoor de uitgaven stijgen. Ook gaan de salarissen van het zorgpersoneel komend jaar omhoog. Dat is uiteindelijk de grootste kostenpost in zorg-uitgavenland en zorgt ongeveer voor 60 procent van alle kosten.

Lees ook:
Wat weet je over zorgverzekeringen? Test je kennis met deze quiz

Kies voor een minder bekend merk

De grote vier zorgverzekeraars in Nederland hebben zorgverzekeringen onder verschillende merken. Tussen deze bekende en minder bekende merken zit prijsverschil. “Dat komt bijvoorbeeld doordat het klantcontact bij een minder bekend merk helemaal online plaatsvindt. En dat premieverschil tussen die merken kan op jaarbasis flink oplopen”, zegt Knopperts. We geven je een voorbeeld: een stel dat overstapt van een basisverzekering van een bekend merk naar een minder bekend merk kan tot 483 euro besparen. De inhoud van de basisverzekering wordt door de overheid bepaald en is overal hetzelfde. Dus wat betreft de dekking ga je er niet op achteruit. Heb je een gezin? Dan kun je volgend jaar dus honderden euro’s duurder uit zijn, zonder dat je beter bent verzekerd, dat is natuurlijk hartstikke zonde.

Het eigen risico verhogen

In Nederland kennen we een verplicht eigen risico van 385 euro per jaar. Dat is het bedrag dat je eerst zelf moet betalen, voordat je zorgverzekering je zorgkosten gaat vergoeden. Denk je dat je volgend jaar waarschijnlijk weinig zorg nodighebt? Dan kun je dit eigen risico bedrag vrijwillig verhogen. Dat gaat in stapjes van 100 euro, tot maximaal 885 euro. Hoe hoger je het bedrag van het eigen risico zet, hoe meer premie je bespaart. Tot wel 336 euro per jaar!

Het is wel belangrijk om er rekening mee te houden dat je onverwacht wél veel zorgkosten kan gaan maken. Dan moet je dus ook meer eigen risico uit eigen zak betalen (maximaal 500 euro extra). Weet je nog niet helemaal zeker of je je eigen risico wel of niet moet verhogen? Gebruik dan deze handige adviestool van Independer.

Bron | Independer
Beeld | Getty Images

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden