Margriet logo
null Beeld

Deskundigen: ‘Ook zonder antistoffen kun je bestand zijn tegen het coronavirus’

Het lijkt er op dat veel meer mensen al beschermd zijn tegen het coronavirus dan in eerste instantie werd gedacht. Zelfs als een immuniteitstest uitwijst dat je geen antistoffen hebt opgebouwd, kun je volgens deskundigen namelijk alsnog bestand zijn tegen het coronavirus.

Uit recente studies is gebleken dat mensen het virus kunnen uitschakelen zonder antistoffen aan te maken. Ook zouden sommige mensen al bestand zijn tegen het coronavirus omdat ze immuniteit hebben opgebouwd door andere, vergelijkbare virussen.

Aangeboren afweer

Dat sommige mensen de ziekte kunnen uitschakelen zonder antistoffen te hebben opgebouwd, heeft volgens Mihai Netea, hoogleraar experimentele interne geneeskunde in het Raboudumc in Nijmegen, te maken met de ‘aangeboren afweer’. Wanneer er coronavirussen in onze luchtwegen komen, komt ons lichaam automatisch in actie. Die aangeboren afweer schakelt op die manier ziekteverwekkers snel uit. Mensen die van nature een sterk immuunsysteem hebben, zouden daardoor dus al bestand zijn tegen het coronavirus.

Lees ook: Dít zijn de feiten en fabels rondom voeding en het coronavirus

Afweercellen

En dan is er ook nog een groep mensen die eerder al besmet is geraakt met een (onschuldig) coronavirus. Denk dan bijvoorbeeld aan een simpele verkoudheid. Deze mensen hebben zogenoemde T-cellen in het bloed, oftewel: afweercellen die na een besmetting nog een tijdje in het bloed circuleren. Volgens immunoloog Rory de Vries hebben die een “gunstig effect hebben op de afweer tegen het nieuwe coronavirus.”

Nog niet meegeteld

Momenteel wordt er echter niet naar een sterkte aangeboren afweer of T-cellen gekeken bij het bepalen van het aantal mensen dat bestand is tegen het coronavirus. Alleen mensen met antistoffen tellen nu als ‘immuun voor corona’. Als we die mensen wél zouden meetellen, dan zou het aantal volgens deze wetenschappers vele malen hoger liggen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden